Prati nas

Vijesti

AZ ide dalje

Tešović: ‘AstraZeneca izaziva iznimno rijetke nuspojave, neki cijepe samo starije od 65’

Kao i svaki lijek, i ovaj ima nuspojave. Stručnjaci tvrde da je korist od njega ipak znatno veća od rizika.

Objavljeno

|

Kako cijepljenje protiv gripe može pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija i smrti, i kako se to odnosi na trenutnu situaciju u Hrvatskoj? Koje su najčešće zablude i percepcije koje utječu na nizak odaziv stanovnika Hrvatske na cijepljenje protiv gripe, i kako se mogu promijeniti? Kako se percepcija bolesti, poput gripe i COVID-19, može promijeniti kako bi se potaknulo veće sudjelovanje stanovništva u cijepljenju i zaštitilo javno zdravlje?
Goran Tešović (screenshot: N1)

Europska agencija za lijekove (EMA) izvijestila je da postoji moguća veza između AstraZenecina cjepiva protiv bolesti COVID 19 i rijetke vrste krvnog ugruška, što može povećati zabrinutost javnosti i potkopati napore vlada europskih zemalja da što brže procijepe stanovništvo.

“Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva”, kazale je EMA dodavši da je “prihvatljivo objašnjenje da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina”. Nuspojava se odnosi na sve dobne skupine. Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

Što će učiniti Hrvatska?

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i Hrvatski zavod za javno zdravstvo smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer Andrej Plenković u Mariji Bistrici. Kaže da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

Što kaže stručnjak?

“Ja bih rekao da to cjepivo od samog početka prati određena nesreća i to je sve razlog zbog koje postoji nepovjerenje u inače učinkovito cjepivo. Mi definitivno nekoliko mjeseci nakon što je ušlo u kliničku upotrebu možemo tvrditi da je AstraZeneca cjepivo učinkovito. Na početku ni to nismo mogli tvrditi jer brojevi nisu bili tako povoljni kao za druga cjepiva”, kazao je u programu N1 televizije infektolog Goran Tešović.

“Sada vidimo da postoji nuspojava koja je iznimno rijetka i neki ljudi s njom su preminuli. To je jako važna informacija i EMA je to danas vrlo uvijeno objavila, ali to je važno kako bismo u stručnim krugovima prekinuli raspravu je li to nuspojava ili nije. Dobili smo signale da nuspojava koja je iznimno rijetka postane još rjeđa. Znamo da se ta nuspojava javila većinom kod ženskog spola i kod mlađih. Neke zemlje su već počele AstraZenecu koristiti za cijepljenje starijih od 65 godina”, objašnjava.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.