Prati nas

Zdravlje

Neodgovorno

Facebookom se širi tvrdnja da cijepljeni protiv korone više ne smiju darivati krv

Dezinformacijama o cjepivu protiv koronavirusa kao da nema kraja. Posebno su opasne kada utječu i na one koji ovise o darivanju krvi.

Objavljeno

|

foto: Antonio Corigliano /Pixabay

Čini se da promotorima antivakserskih ideja ljudski životi nisu važni pa pokušavaju dezinformirati građane čak i kada je riječ o dobrovoljnom darivanju krvi. Naime, dezinformaciju kako cijepljene osobe više ne mogu darivati krv – jednostavno nije točna i lako je provjerljiva na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Istina je da osobe koje su preboljele COVID prolaze kratkotrajnu odgodu darivanja kako bi se bilo sigurno da više nisu zarazne, dok se cijepljeni darivatelji kratkotrajno “pauziraju” dok ne prođe vremenski okvir u kojem je moguć razvoj nuspojava navedenih na deklaraciji cjepiva.

Naime, opća pravila darivanja krvi koja datiraju prije pandemije kažu da privremeno krv ne smiju darivati osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlada, akutne bolesti probavnog sustava – proljev), osobe kod kojih je smanjeno željezo u krvi, osobe nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, svježih tetovaža, akupunktura ili probadanja dijelova tijela, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova kao niti žene za vrijeme menstruacijskog ciklusa, u vrijeme trudnoće i dojenja.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI, KONCENTRATA TROMBOCITA I KONVALESCENTNE PLAZME NA STANIČNOM SEPARATORU VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)

  • Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.
  • Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
  • Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.
  • Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju PCR SARS-CoV-2 RNA negativan test napravljen po povratku.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

A. Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V): 

• odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).

• odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

B. Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac):

• odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

C. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene: 

• odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.