Prati nas

Vijesti

Ne nasljeđuju se

Habulin objasnio partizanske mirovine, misli da banu Jelačiću treba naći novi trg

Smatra kako bi što prije trebalo donijeti izmjene Kaznenog zakona zakon kojima bi se zabranilo isticanje fašističkih simbola, ustaškog pozdrava i negiranje holokausta.

Objavljeno

|

Franjo Habulin (screenshot: RTL)

“Jako je malo živih sudionika NOB-a. Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje 31. prosinca 2020. godine ih je bilo 1105. Oni primaju mirovine po posebnim propisima u prosječnom iznosu od 3.854 kune, a još 6.813 osoba prima obiteljske mirovine sudionika NOB-a. Njihova prosječna mirovina iznosi 2.812 kuna i na nju uz borce NOB-a imaju pravo samo supruge umrlih boraca”, kazao je za Jutarnji list predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

“Nikakva djeca i unuci kao što se priča. Jedan rođak me je pitao može li on dobiti boračku mirovinu jer mu se djed borio u NOB-u. Rekao sam mu da je na to imala pravo jedino njegova baka”, dodaje. Za usporedbu kaže kako je prosječna mirovina branitelja iz Domovinskog rata 6.200 kuna, a s ponosom ističe kako je i sam branitelj i časnik Hrvatske vojske.

Smatra kako bi što prije trebalo donijeti izmjene Kaznenog zakona zakon kojima bi se zabranilo isticanje fašističkih simbola, ustaškog pozdrava i negiranje holokausta. O tome su, kaže, zajedno sa Židovskom općinom i drugim udrugama razgovarali s premijerom Andrejom Plenkovićem, no izgleda da će morati opet razgovarati kako bi Vlada napokon te izmjene zakona poslala u Sabor.

“Kada smo organizirali skupove da se mijenja ime Trga maršala Tita u Zagrebu, s nama su bili i ljudi koji danas vode Grad Zagreb. Nadam se da ćemo s novim gradskim vlastitima uskoro sjesti i razgovarati u vezi povratka Titovog imena tom trgu, ali i imenovanje drugih ulica i trgova imenima istaknutih antifašista poput Ive Lole Ribara, Nade Dimić i Rade Končara koji su nekada imali ulice u Zagrebu“, govori Habulin koji smatra da bi Zagreb trebao imati i Ulicu 8. svibnja jer je tog dana 1945. godine oslobođen od fašista i nekada se tada slavio dan grada.

Naglašava da bi idealno rješenje bilo da se današnji Trg bana Jelačića zove Trg Republike Hrvatske kako se danas zove trg ispred HNK koji je do prije četiri godine nosio Titovo ime. Banu Jelačiću, pak, treba naći neko novo mjesto za trg.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.