Prati nas

Stil i ljepota

Sarah Grant u 71. godini ponosno prošetala modnom pistom u kupaćem kostimu

Iako joj je 70 godina, ova manekenka i dalje uživa u poziranju i šetnji modnom pistom.

Objavljeno

|

Sarah Grant na naslovnici Playboya 1979. godine

Sarah Grant odjenula je kupaći kostim te u 71. godini debitirala na modnoj pisti australskog Tjedna mode. Prava veteranka u svijetu mode tom je prilikom iznijela i svoja zapažanja o tome kako se ta industrija promijenila tijekom svih ovih godina te kakav je odnos mode prema dobi i starenju.

“Izvrsno je za starije žene kad mogu vidjeti zreliju osobu koja nosi odjeću jer se tada mogu s njom povezati, a dobro je i za posao jer su bejbibumeri jedna od najvećih demografskih skupina kada je u pitanju kupovina odjevnih predmeta”, kaže Grant. „Nošenje kupaćih kostima nije mi predstavljalo problem jer su sedamdesete nove pedesete. Svi smo sada zdraviji i živimo dulje, a imaš samo jedno tijelo pa možeš i biti ponosan na njega. Riječ je o osnaživanju sebe i drugih, bez obzira na oblik, veličinu ili dob.”

Grant je možda nova na australskom Tjednu mode, ali ona je veteranka međunarodnog modelinga. Njezin prvi nastup na modnoj pisti bio je za Pierrea Cardina na Novom Zelandu u dobi od 16 godina.

“Prišuljala sam se kako bih gledala generalnu probu revije, a Cardin me ugledao i odlučio da želi da nosim njegovu kolekciju”, kaže Grant. “Bila sam puno viša od ostalih djevojaka pa su mi morali prilagoditi cipele kako bih bila niža.”

Odatle je jedini put bio prema gore, i to u Europu i Ameriku, gdje je snimala za brojne poznate magazine, uključujući Vogue u Parizu, Italiji i Londonu, a snimali su je fotograf kraljevske obitelji Norman Parkinson te legendarni Helmut Newton. “Pokušao me natjerati da poziram gola na motoru, ali ja sam to odbila”, kaže Grant iz Newtona.

Valentino, Karl Lagerfeld i Zandra Rhodes bili su među brendovima čije je kreacije nosila u Parizu, Milanu i Londonu prije povratka u Australiju, gdje se 70-ih pojavila na naslovnici Playboya s električnom gitarom. “Nosila sam crne hlače i crnu kožnu jaknu, a oni su rekli: ‘Možete li skinuti hlače?'”, kaže Grant. “Rekla sam da mogu, ali da će to dodatno koštati i oni su to i platili.”

Grant kaže da se manekenska industrija neizmjerno promijenila otkako je dobila prvu veliku priliku u šezdesetima. “Kad sam započela, nije bilo frizera i šminkera: svi smo morali vući okolo ogromne torbe s perikama, cipelama i šminkom i sami se uređivati.”

“Sve smo bile redovnih veličina – veličine 10 ili veličine 12 – tako da nije bilo pritiska da budemo mršave. Kad je super mršavi izgled postao moderan, bilo je to stvarno tragično za posao i mnoge su djevojke zbog toga imale velikih problema.”

Danas se obim posla smanjio, kao i veličine. “Mnogi su se časopisi ugasili, a medija je manje”, kaže Grant. “Ako sada nemate veliki broj pratitelja na Instagramu, nitko vas neće primijetiti. Šteta je što su ljudi toliko ovisni o društvenim mrežama, ali pozitivno je to što ih modeli mogu koristiti kako bi imali svoju agenciju i svoj glas.”

Što se tiče starenja, ona spremno priznaje da se izbezumila kad je napunila 30 godina. “Ali onda sam to jednostavno pustila, jer ne možete zadržati plimu. Danas u svom životu imam više radosti nego ikad i svoje unutarnje dijete nosim izvana. Ne zanima me lifting lica i uvijek ga mogu srediti u Photoshopu ako žele. “

Grant, koja se nedavno pojavila i u kampanjama za australske marke Camilla i Aje, kaže da i dalje voli svoj posao. “Još uvijek sam jako uzbuđena… Pravi je gušt prošetati tom pistom, to je stvarno uzbudljivo.” Što se tiče bilo kakvih savjeta mlađim modelima, ona kaže: “Samo prigrlite to tko ste i uživajte. I otiđite na toalet prije revije!”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.