Prati nas

Vijesti

Žega

U Zagrebu 20 posto više hitnih intervencija zbog toplinskog vala

Prehrana je neobično važna. Potrebno je uzimati lakšu hranu. Osim tekućine, preporuka je da se piju i izotonični napici.

Objavljeno

|

Trg burze, Zagreb (foto: Sandro Bura)

Liječnica Deana Martinić iz zagrebačke hitne pomoći izjavila je za N1 televiziju da je broj intervencija u današnjem danu veći od uobičajenog. Većinom se radilo o radno aktivnom stanovništvu.

“Sad u ovim satima se nešto smanjio broj. Otprilike negdje oko 20 posto imamo veći broj intervencija nego u vrijeme kada nisu ovako visoke temperature”, rekla je Martinić i iskoristila priliku da građanima još jednom kaže kako bi se trebali ponašati tijekom neugodnih i opasnih toplinskih valova.

“Ono što je bitno za građane, ako ikako mogu izbjegavati izlaske van između 10 i 17 sati i nositi adekvatnu odjeću. Prehrana je neobično važna. Potrebno je uzimati lakšu hranu. Osim tekućine, preporuka je da se piju i izotonični napici”, kazala je. dr. Martinić.

Pojasnila je i što se događa tijelu prilikom izlaganja visokim temperaturama: “Ono što se događa, dolazi prilagodba organizma što dovodi do širenja krvnih žila i povećanog znojenja, a time i gubljenja elektrolita. Ako osoba se adekvatno ne pridržava uputa, može doći do toplinskog udara.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.