Prati nas

Vijesti

BLM

Vatreni neće kleknuti prije utakmice, ne podržavaju baš svi tu odluku

O svemu se na društvenim mrežama oglasila i saborska zastupnica Rada Borić Kaže, kleknuti, a ne klečati. Kleknuti u znak podrške borbi protiv rasizma je simboličan čin.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Hrvatski nogometni reprezentativci neće kleknuti prije prve utakmice na Europskom prvenstvu koja će se održati u nedjelju u 15 sati na Wembleyu. Postalo je to jasno već uoči posljednje provjere za Euro u Bruxellesu kada su Belgijanci kleknuli (vidi sliku), a Hrvati ostali stajati.

Naime, na taj način sportaši diljem svijeta odaju počast pokretu “Black Lives Matter” ili “Životi crnaca su važni”. Ovu je gestu prvi put izveo 2016. igrač američkog nogometa Colin Kaepernick koji je to radio kako bi ukazao na problem rasne nejednakosti, a kasnije su, nakon ubojstva Georgea Floyda, to počeli raditi brojni drugi sportaši.

“Hrvatski nogometni savez i svi reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere svoj stav o rasizmu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na mišljenje o ovakvim temama i odabir kako će se prema tome postavljati. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje belgijskih kolega”, rekao je glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak i dodao: ” HNS poštuje stav reprezentativaca, u tom smislu im neće nametati obavezu klečanja, koja u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.”

The Athletic pak piše da je Pacak potvrdio da hrvatski nogometaši neće klečati jer se to ne spominje u UEFA-inim protokolima te da se krovna europska nogometna federacija protivi uvođenju politike u sport.

O svemu se na društvenim mrežama oglasila i saborska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica). “Kleknuti, a ne klečati. Kleknuti u znak podrške borbi protiv rasizma je simboličan čin, a svi ‘domoljubi’ koji pišu da ‘naši’ (‘repka’) ne trebaju pred nikim klečati (a i mediji koji koriste trajni glagol) zaboravljaju (ne znaju?) da mi već dugo klečimo pred moćnima. A kleknuti bi mogli! Solidarno!” napisala je Borić.

Prosvjed Black Lives Matter”  u Zagrebu 2020. godine (foto: Luka Tomac)

46-godišnji George Floyd ubijen je tijekom policijske akcije u Minneapolisu 25. svibnja prošle godine. Na video-snimkama se moglo vidjeti kako su policajci nenaoružanog muškarca srušili na zemlju. Policajac Derek Chauvin je pritiskao koljenom Floydov vrat gotovo devet i pol minuta, dok je ovaj preklinjao da ga pusti kako bi mogao disati. Prema obdukciji, Floyd se onesvijestio i preminuo nešto kasnije. Policajci su ga uhapsili pod sumnjom da je u jednom supermarketu platio lažnom novčanicom od 20 dolara. Dereka Chauvina porota je proglasila krivim za ubojstvo drugog stupnja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.