Prati nas

Vijesti

Prijavljen mali broj ozbiljnih nuspojava, cijepljeno je preko 1,5 milijuna građana

Jednostavna usporedba podataka najbolje ukazuje na sigurnost cjepiva pa pozivamo sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe, kaže Krunoslav Capak.

Objavljeno

|

foto: Mat Napo/Unsplash

U Hrvatskoj su s današnjim danom barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa primile 1.506.223 osobe, a među njima su 1.158.104 osobe koje su cijepljene s dvije doze. Od počeka izbijanja epidemije u Hrvatskoj je službeno registrirano 360.237 slučajeva infekcije, od čega je nažalost 8.218 pacijenata izgubilo bitku za život.

Kada usporedimo navedene brojke, jasno je da je cjepivo jedino i sigurno rješenje za pandemijsku krizu, pogotovo ako uzmemo u obzir izvješće CDC-a prema kojem u Sjedinjenim Državama od posljedica COVID-a umiru gotovo samo necijepljene osobe.

“Može se zaključiti da kod jedne od 44 osoba kod kojih je utvrđen COVID-19 nažalost dolazi do smrtnog ishoda. Prema izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva je 4.115 od kojih je za 76 posto nuspojava ocijenjeno da nisu ozbiljne, a HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem”, ističe Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zaključno, kod obolijevanja od COVID-19 kod svake 44. osobe nažalost dolazi do smrtnog ishoda dok niti jedan smrtni ishod nije vezan uz cijepljenje iako je cijepljeno četiri puta više osoba nego što je broj oboljelih. Ova jednostavna usporedba podataka najbolje ukazuje na sigurnost cjepiva pa pozivamo sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe”, poručuje ravnatelj HZJZ-a.

Kako prijaviti nuspojave?

Sumnje na nuspojave prijavljuju se HALMED-u kroz nekoliko kanala; putem online obrasca, putem mobilne aplikacije, putem sustava Open (za zdravstvene radnike), putem telefona te putem obrasca koji se može skinuti s HALMED-ovih stranica. Više o načinima prijave potražite ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.