Prati nas

Vijesti

Nezadovoljstvo

Početkom jeseni stiže konkurencija Matici umirovljenika, a možda čak i nova Matica

Nezadovoljstvo s radom najvećih umirovljeničkih udruga, šibenski umirovljenici kompenzirat će osnivanjem nove Koordinacije, a možda čak i matice.

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
Ilustracija (foto: Sandro Bura)

Umirovljeničke udruge širom Hrvatske, a osobito u Dalmaciji i Slavoniji, izrazito su nezadovoljne radom i odnosom Matice umirovljenika Hrvatske u Zagrebu prema svojim članovima, odnosno prema umirovljenicima u cjelini, piše portal Šibenski.

Nezadovoljstvo adresiraju ponajprije prema vodstvu, Višnji Fortuni, aktualnoj predsjednici Matice koja je to postala još dok je bila na platnom spisku Milana Bandića kao pročelnica za društvene djelatnosti, i Jasni Petrović, predsjednici Sindikata umirovljenika, koji, piše Šibenski, gotovo i ne postoji. Zbog toga, najavljuju osnivanje nove Koordinacije koja bi bila svojevrstan pandan Matici umirovljenika.

“Koga uopće taj Sindikat predstavlja, a u dogovoru s Vladom oni su formirali Nacionalno vijeće za umirovljenike, i u njega instalirali sebe, a znalce koji su su bili u Vijeću, kao što je Željko Šemper, istisnuti su i iz NV-a, ali i iz upravnog vijeća Mirovinskog, Zdravstvenog i drugih institucija u kojima bi, po prirodi stvari, umirovljenici trebali biti zastupljeni”, izjavio je za Šibenski Mirko Radak, dugogodišnji umirovljenički “aktivist”, danas u funkciji koordinatora svih aktivnosti u šibenskoj Udruzi umirovljenika. Pa najavljuje osnivanje nove Koordinacije umirovljeničkih udruga.

Matica umirovljenika gotovo je nestala iz Slavonije, posebno iz njezinog istočnog dijela, a pogotovo iz Dalmacije. Danas od Zadra do Dubrovnika, kaže Radak, nema ni 1500 umirovljenika koji su članovi Matice. U Zadarskoj županiji nema nijednog, u Šibenskoj tek nešto u Vodicama, a u Splitsko-dalmatinskoj manje od tisuću, dok je Grad Split, koji broji 50 tisuća umirovljenika, apsolutno izvan Matice. Jednako je s Dubrovačko-neretvanskom županijom gdje je manje od tisuću umirovljenika u članstvu Matice. Situacija u istočnoj Slavoniji je još katastrofalnija.

“Stoga, već dugo tinja ideja da formiramo novu Koordinaciju umirovljeničkih udruga koja će biti svojevrstan pandan Matici. Nisam za mrvljenje umirovljeničkog tkiva, ali gospođe koje su preuzele funkcije u Matici zaslužuju da se formira novo tijelo i sutra eventualno nova Matica umirovljenika. To bi se trebalo dogoditi već početkom jeseni”, poručuje Radak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.