Prati nas

Vijesti

Praktičnije

Umirovljeni liječnici će uskoro cijepiti u ljekarnama, građani biraju cjepivo

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Objavljeno

|

Cijepljenje, Zagrebački velesajam (foto: Karolina Kostelac)

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izjavila je da su upravo riješeni tehnički, točnije informatički problemi oko načina ulaska u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u CEZIH odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

“U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, već do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv bolesti COVID-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao. Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao”, najavila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag.pharm. Ana Soldo u Jutarnjem listu.


Soldo naglašava da će se u cijepljenje zasad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

““Ljekarnici ne smiju po trenutno važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Sve je moglo već krenuti, ali su trenutni problemi godišnji odmori liječnika. No, jedna od mogućnosti je i uključivanje umirovljenih liječnika koji su nam se već javili i koji bi mogli odmah krenuti s cijepljenjem. Razriješili smo nedoumice oko njihova uključivanja u cijepljenje odnosno oni će to činiti preko naše veze s CEZIH-om, a to znači da će svi cijepljeni u ljekarnama odmah biti i u platformi cijepljenih”, kaže Soldo. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i COVID potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Obavezno promatranje

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Naime, poznato je da primjerice u jednoj bočici Pfizerova cjepiva ima šest doza pa bi se u jednom danu u nekoj ljekarni trebalo cijepi šest građana koji žele to cjepivo.

Ljekarne će imati i osigurano promatranje cijepljenih desetak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima.

“Kao i svi ostali timovi i ovi mobilni koji će cijepiti u ljekarnama bit će plaćeni na isti način i u istom iznosu od strane HZZO-a”, kaže direktor HZZO-a, Lucian Vukelić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP