Prati nas

Vijesti

Do daljnjega

Zagreb je obustavio mjeru roditelj-odgajatelj, oporba nije zadovoljna

Gradonačelnik Tomislav Tomašević podsjetio je vijećnike da je ukidanje mjere predviđeno izbornim programom platforme Možemo, kao i njena evaluacija koja se upravo radi.

Objavljeno

|

foto: Ricardo Maruri/Unsplash

Skupština Grada Zagreba privremeno je ukinula mjeru roditelj-odgajatelj uz očekivano protivljenje oporbe. Podsjetimo, riječ je o mjeri za koju Možemo i SDP tvrde da nije ispunila demografska očekivanja, a pri tome predstavlja veliko opterećenje za gradsku blagajnu.

U obrazloženju se navodi kako ovu novčanu pomoć trenutačno koristi 5.586 korisnika i ona obuhvaća više od 21.000 djece. Godišnji rashodi za provođenje navedene mjere su porasli od 21.175.918,37 kuna 2016. godine do 440.770.237,02 kune u 2020. godini.

“Točka koja je pred nama najvažnija je na ovoj sjednici. Važna je i za budućnost grada Zagreba i za cijelu Hrvatsku. Demografski razvoj zemlje stoji zbog demografskog pustošenja, stoga je željeni demografski smjer u smisli koristi i rođene djece i radno sposobnog stanovništva”, kazao je HDZ-ov Mislav Herman pitajući gradonačelnika: “Kada mislite napraviti analizu? Kada mislite napraviti rebalans?”

I Mostov Lovro Marković smatra da je mjera  donijela pozitivne pomake jer je došlo do porasta trećerođene djece u obitelji: “Do kraja 7. mjeseca 644 osobe podnijele su zahtjev za ulaskom u mjeru roditelj odgojitelj. Većina, ako ne i svi, ove godine dobili su dijete po kojem su stekli pravo za ulazak u mjeru. Današnje je pitanje hoćemo li ukinuti daljnje stopiranje ove mjere. Odluka nosi sa sobom logične posljedice.”

Očekivano, 25 zastupnika glasalo je za, 14 protiv, a suzdržanih nije bilo. Nakon 5, rujna više neće biti moguće prijaviti se za ovu mjeru, a njeno oživljavanje ovisit će o rezultatima analize isplativosti.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević podsjetio je vijećnike da je ukidanje mjere predviđeno izbornim programom platforme Možemo, kao i njena evaluacija koja se upravo radi. “6.200 ljudi radi u vrtićima, upravo smo sada rekli da upisujemo 500 djece više nego prošle godine. Zaposlit ćemo još odgajatelja. Za njihove plaće se izdvaja mjesečno oko 60 milijuna kuna,  a za oko 5.600 korisnika ove mjere roditelj-odgojitelj oko 43 milijuna kuna”, kazao je Tomašević na pitanje o pedagoškom standardu u vrtićima.

Za one koji žele znati više

Pod pojmom „roditelj odgojitelj“ smatra se majka ili otac djeteta, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete, temeljem kojeg ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete koji su propisani odredbama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.
Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.

Novčana pomoć je utvrđena na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gradu Zagrebu iz prethodne godine, trenutno oko 6.800 kn.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.