Prati nas

Vijesti

Popis stanovništva 2021

Od sutra se možete sami popisati, vjerodajnicu zatražite u Fini

Prvi digitalni popis stanovništva, ‘bez papira’, u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 13. rujna od kada se građani mogu samopisati putem sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. runja na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali.

Objavljeno

|

foto: mv

Sve je spremno za sutrašnji popis stanovništva, kazala je za Novu TV ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković i dodala da se nada da neće biti pada sustava.

Možete se popisati putem interneta ukoliko posjedujete jednu od vjerodajnica kojom pristupate sustavu e-građani. ”Dozvolili smo da je jedan član kućanstva koji ima vjerodajnicu dovoljan da popiše sve ukućane”, pojasnila je Brković.


Ako, primjerice, baka živi u susjednoj kući, možete popisati i nju ako ima vjerodajnicu. ”Ako je nema, još je uvijek stigne izvaditi i ne mora ići u poslovnicu FINA-e tijekom trajanja prve faze popisa – od 13. do 26. rujna”, kazala je Brković.

Što se elektronskog koda tiče, Brković je kazala da, ukoliko nekoga nema tjednima u stanu, može se predati predstavniku stanara, susjedima ili zalijepiti na vrata. ”Ne može biti manipulacija jer je šifra nama kontrola obuhvata popisa, a nikome drugome ta šifra ne znači”, pojasnila je Brković.

Prebivalište se popisuje na mjestu gdje se nalazite u trenutku popisa. ”Ako ste u Istri, tamo ćete se popisati”, pojasnila je. Oni koji su se odselili u Irsku recimo, popisat će ih se tamo gdje trenutno borave. ”Koji su se odselilu u Irsku, tamo će ući u popis stanovnika”, rekla je Brković.

Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna. ”Prema zakonu imamo različite izvore podataka koje ćemo koristiti”, kazala je. Istaknula je da prije nije bilo kazni, a nada se da će tako biti i ove godine. ”To nije sfera kopanja podataka, to je anketno istraživanje koje ne ulaze u sfere GDPR-a”, rekla je Brković.

COVID potvrdu za popisivače nisu tražili. ”Nemamo ga pravo tražiti, ali smo rekli da je poželjno”, kazala je Brković i dodala da je primjerice u Karlovačkoj županiji, u kojoj su samostalno donosili potvrde, gotovo 90 posto popisivača cijepljeno.

Kazala je da će se slijediti epidemiološke mjere i da je preporuka da se popisivanje radi na otvorenom. ”Vjerujem da će građani iskoristiti mogućnost samostalnih popisivanja”, pojasnila je Brković.

Popis se temelji, ističe Brković, na izjavi. ”Što je netko izjavio, ili popisivaču ili popunio sam u popisnici, nama je dovoljno”, objasnila je. Rezultati će biti dostupni šezdesetak dana nakon završetka popisa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP