Prati nas

Vijesti

Zaštita najranjivijih

Aladrović: Radnici domova koji odbijaju testiranje u konačnici bi mogli dobiti otkaz

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: HTV)

Ministar socijalne politike Josip Aladrović komentirao je obavezna testiranja na COVID za radnike u socijalnoj skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli bolest. Kaže, nema podatke o problemima na terenu pa dodaje da se tek mali dio radnika osbio testirati.

“Ne vidim razlog za odbijanje testiranja, to je alternativa COVID potvrdi. U tome ne vidim nikakav ratio. One koji se ne žele ni cijepiti ni testirati… Poslodavac ne može na rad primiti djelatnike koji ne mogu dokazati zdravstveno stanje. Poduzet će se koraci vezani uz ugovor o radu. To ne treba biti oblik teške penalizacije, no moramo odvojiti odgovorne od onih koji ne pokazuju ni minimum odgovornosti”, naglasio je i ministar dodao:

“Ako netko nema okolnosti da se može pojaviti na radnom mjestu, poslodavac ima sve zakonske podloge za provedbu. Djelatnik se mora udaljiti s radnog mjesta, sati ne mogu biti plaćeni. Slijedi pisana opomena i ostali elementi vezani za Zakon o radu. Odluka Stožera se promatra kao zakonsko rješenje, zakon koji treba poštovati. Procedura je jasna. U prvom trenutku poslodavac ne može dati otkaz, ali ako se ponašanje ponavlja i redoviti otkaz ugovora o radu je opcija.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.