Prati nas

Vijesti

Booster

Treća doza od danas je službeno odobrena. Evo kome se preporučuje

Treća doza se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja.

Objavljeno

|

foto: Israel Martínez Valdés/Scopio

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas u službenoj primjeni. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane i kao booster dozu za sve ostale građane starije od 18 godina.

Tu informaciju potvrdila je za Jutarnji list Iva Pem Novosel, koja kaže kako je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana.

“Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju”, kaže Pem Novosel i pojašnjava da će se treća doza za tu skupinu može primati osam tjedna nakon druge doze.

Što se booster doze tiče, ona će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze. “Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze”, pojašnjava Pem Novosel.

Navodi da se booster doza preporučuje i svima starijim od 18 godina koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu, ali ako su i sami kronični bolesnici. Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.