Prati nas

Mozaik

Popis stanovništva i vjera

Može li se uskratiti crkveni sprovod osobi koja je na popisu stanovništva rekla da je ateist?

Popis stanovništva pokazat će i koliki je danas udio vjernika u odnosu na stanje od prije deset godina.

Objavljeno

|

foto: Diego Lozano/Unsplash

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj produljen je do 14. studenoga, a Vlada je tu odluku na sjednici u četvrtak donijela zbog otežane provedbe uslijed pandemije bolesti COVID-19. Popis bi konačno trebao odgovoriti na pitanje koliko nas ima, a s nestrpljenjem se očekuje i podatak o broju vjernika.

Podsjetimo, iz crkvenih krugova već su došli prigovori na digitalno popisivanje pri kojem su mlađi članovi kućanstva popunjavali online popisnicu za bake i djedove. Posumnjali su tako neki da će unuci namjerno popisivati starije ukućane kao ateiste, iako motiv za tako nešto nije jasan. No kako statistike pokazuju da udio katoličkih vjernika iz godine u godinu pada, očekuje se da će taj trend biti vidljiv i u Popisu 2021. U tom svjetlu, jedan je čitatelj Glasu Koncila postavio aktualno pitanje: “Može li se osobi koja se ne izjasni katolikom na popisu stanovništva uskratiti crkveni sprovod?” Odgovor prenosimo u cijelosti.

“Hipotetski gledano, i to bi se moglo dogoditi, ali samo u slučaju javnoga otpada od vjere. No pitamo i sebe i Vas: Kako bi neki svećenik – župnik ili netko drugi – mogao znati da netko osobno nije kod popisa stanovništva upisao da je rimokatolik i zašto bi to uopće učinio ako je kršten i ako se smatra vjernikom? O važnosti izjašnjavanja vjernika pisali smo i u našem tjedniku, tako da to ne treba ponavljati”, odgovara Glas.

“A što se tiče uskrate crkvenoga sprovoda, još jednom podsjećamo da do nje dolazi vrlo rijetko, da naši biskupi upozoravaju da s takvom odlukom treba biti osjetljiv, a Zakonik kanonskoga prava u kanonu 1184. ističe: ‘§ 1. Crkveni sprovod treba da se uskrati, osim ako su prije pokazali neke znakova kajanja: 1. općepoznatim otpadnicima od vjere, krivovjernicima i raskolnicima; 2. onima koji su izabrali spaljivanje svoga tijela radi razloga protivnih kršćanskoj vjeri; 3. ostalim očitim grešnicima kojima nije moguće dopustiti crkveni sprovod bez javne sablazni vjernika. § 2. Ako ima neke dvojbe, neka se traži savjet mjesnog ordinarija, čijeg se suda treba držati.’ Sljedeći kanon 1185. određuje: ‘Onomu kome je uskraćen crkveni sprovod treba da se uskrati i svaka sprovodna misa’, što u Direktoriju za pastoral sakramenata navode i naši biskupi: ‘Da se izbjegne zbunjenost vjernika, u nekim slučajevima bilo bi prikladno obaviti sprovod veoma trijezno pa i bez mise: npr. u slučaju samoubojstva ili u slučaju pokojnika, formalno odijeljenog od crkvene zajednice, koji nije očitovao nikakvu volju pomirenja’ (br. 245)”, stoji u odgovoru čitatelju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.