Prati nas

Vijesti

Jesmo li spremni?

Sindikat umirovljenika: Vrijeme je za otvaranje rasprave o eutanaziji u Hrvatskoj

U Hrvatskoj treba pokušati otvoriti javnu raspravu. Jer populacija bitno stari. Zdravstveni sustav nije u stanju pratiti adekvatno sve boleštine starenja, kaže šefica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Jasna Petrović (foto: Sandro Bura

Eutanazija je nedavno legalizirana na Novom Zelandu, a potvrdio ju je i portugalski parlament. Portugal će se, stupi li zakon na snagu, pridružiti Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji, Španjolskoj i Kanadi koja omogućava dostojanstven odlazak. No što je s Hrvatskom u kojoj eutanazija još uvijek uživa status tabu teme?

Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za RTL je izjavila da je na Facebook stranici Sindikata oko 60 posto onih koji su se odazvali na anketu izrazilo interes da se eutanazija regulira u Hrvatskoj.

“Zašto Hrvatska ne bi bila među prvim postsocijalističkim zemljama koje bi, s obzirom da je udio stanovništva starijeg od 65 godina prešao 21 posto, otvorila to pitanje?” pita Petrović i nastavlja: “U Hrvatskoj treba pokušati otvoriti javnu raspravu jer populacija bitno stari. Zdravstveni sustav nije u stanju pratiti adekvatno sve boleštine starenja. Patnja se pojačava pred umiranje, umjesto da jamčimo dostojanstvenu smrt.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.