Prati nas

Aktivno starenje

Društveni centar

Život u Prečkom: Učenje i razgibavanje za živahniji duh i zdravije tijelo

Godinu dana već u zapadnom dijelu Zagreba sinonim za kvalitetnije provođenje vremena u lokalnoj zajednici je Društveni centar Prečko. Starijim osobama i mladima ovaj EU projekt ponudio je pregršt zanimljivih aktivnosti, besplatnih radionica i predavanja. Posjetili smo ih ovih dana provjeriti dojmove krajnjih korisnika.

Objavljeno

|

Ana Bartolec (foto: Vlatka Koren)

Okupi i aktiviraj ih sve. Tako bi se moglo sažeti događanja koja su od prošlog rujna oživjela stari gradski prostor u Josipa Slavenskog 7 u Prečkom. Zahvaljujući izdašnom europskom i dodatnom domaćem sufinanciranju, prostor je preuređen i napravljen novi pristup za invalidne i slabije pokretne osobe.

Taman pred prvi krug korone otvorili su vrata edukaciji, rekreaciji i druženju. Tog poslijepodneva na aktivnostima namijenjenim seniorima izmijenile su se dvije grupe polaznica. U najboljim godinama, kako su nam se pohvalile i zatim potkrijepile u razgovoru.  

Gospođa Ana Bartolec (81) s obližnje Knežije došla je u Centar na redovni blok sat Informatike. S još dvije gospođe u klupama lako može postidjeti đake kojima dva školska sata teško padaju, kamoli novo gradivo. Ona, međutim, nema s tim problema. 

Informatičko opismenjavanje za početnike i napredne 

“Tečaj je početni, ali je obuhvatio i naprednije, s određenim predznanjem. A toga nikad dovoljno. Meni je ovo nadopuna. I inače volim raditi i znatiželjna sam, bez obzira na godine. Mislim da svaki čovjek treba raditi i učiti dok god može. To vas nekako drži u životu. I da ne treba razmišljati koliko imate godina jer one su prošle, više ih nemamo. Ja imam toliko godina koliko je ispred mene. Tako da me one ne brinu. Ovdje se vježba i memorija i razmišljanje. Ako vježbate nešto svaki dan, godine ništa ne predstavljaju. Jedino ako se čovjek umrtvi pa misli ‘e sad je gotovo’. Nikad nije gotovo dok nije gotovo”, kroz smijeh nam svoju motivaciju objašnjava gospođa Ana. Na radionicu informatike dolazi ponedjeljkom, srijedom i petkom. Kaže, rade sistematski i kvalitetno.  

I učenje i druženje

“Prošli smo dosta toga. Predavačici sve pohvale jer ima toliko strpljenja s nama i radi s ljubavlju. Prije mirovine radila sam u knjigovodstvu. Sad se bavim sasvim drugim poslom. Jako me zanima tematika duhovnosti, to me veseli. Zabavljam se kreativno, recimo skidanjem tih slika s interneta i uživam. Znate, ljudi nekad prigovaraju ‘pa kaj će ti to, pa zašto, levo-desno’. A ja želim biti neovisna o tuđem mišljenju, imam svoj stav. Živim sama inače. Suprug je umro, djece nismo imali pa sebi prilagodim i vrijeme i navike. Tako da radim u toj zajednici, ima nas dosta. Družimo se i pomažemo jedni drugima.”

Oduševljeni Google navigacijom i prevoditeljem

Gospođa Ana na radionici je izvježbala i korištenje Google prevoditelja, nakon što se, priznaje, osjećala malo posramljeno što je za to saznala tek u jednoj mail prepisci s osobom iz inozemstva. Voditeljica informatičke grupe Romana Čečura ističe, međutim, kako je prvenstveni cilj radionica za umirovljenike podučiti ih osnovama rada na računalu, premda se polaznici više služe mobitelom.

Informatička radionica (foto: Vlatka Koren)

Osim služenja Google prevoditeljem, prolaze i sve mogućnosti Worda. Od pisanja i uređivanja teksta, oblikovanja i spremanja i slanja teksta putem maila, što je krajnji cilj. U satnici je i pretraživanje Interneta kao svojevrsnog prozora u svijet. Dosta zanimljivom pokazala se i izrada čestitki za koje se posluže fotografijom s Interneta i dodaju prigodan tekst. Najviše interesa, međutim, seniori su dosad pokazali za Google karte i navigaciju, izdvaja voditeljica Romana. 

“Dok radimo, uključimo i rad na pametnim telefonima tako da se nauče kako pronaći neko odredište, konkretnu adresu. Tu tek vidite koliko su im te stvari nepoznanica. Na primjer, kad im prvi put pokažem Google kartu i neku adresu pomisle da je to snimka uživo. Ako su recimo ukucali adresu svoje vikendice, neki misle da mogu vidjeti tko će im doći u dvorište. Tu se vidi da im nedostaju neke osnove koje se većinom podrazumijevaju. Žao mi je da nismo ranije s tim počeli jer starijima je to velika pomoć.”

Također, cijela ova situacija s koronom pokazala je veliku potrebu za upotrebom elektroničke pošte, osobito za generaciju osoba treće životne dobi. Bilo da se radi o nalazu koji trebaju proslijediti liječniku ili o običnom upitu, iz sigurnosti svog doma putem maila to mogu napraviti brzo i jednostavno, pa na radionici svladavaju i taj praktični dio. Općenito umirovljenici su dosta zadivljeni pristupom informacijama, kada vide da na mreži mogu pronaći bilo što, dodaje voditeljica.

“Naravno, tu je sad bitno spomenuti i onaj dio vezano za sigurnost na internetu. Znači, uvijek ih treba uputiti na oprez i upozoriti na raznorazne, riskantne poruke”. A one u pravilu stižu s egzotičnih adresa i od strane nepoznatih osoba iza kojih se najčešće kriju već dobro znane internetske prijevare, poput financijskih udica upakiranih u ljubavne ponude.

Gibaj, gibaj!

Osnove digitalne pismenosti za taj dan su završile, dok su u susjednoj prostoriji curile zadnje minute do početka rekreativne i korektivne tjelovježbe pod stručnim vodstvom fizioterapeutkinje. Njihov termin traje nešto kraće od informatičkog, po jedan školski sat. Ipak, sasvim dovoljno da se na desetak stolova razgiba cijelo tijelo. Među redovnim polaznicima je i gospođa Marija Petrović (67). Vježbama se pridruži svaki ponedjeljak i srijedu, a kaže, ne bi došla jedino da je “nešto više” spriječi. 

“Odgovara mi jako. Iza sebe imam koješta i na ovaj način se fantastično održavam. Radila sam kostimer u HNK, bio je i sjedeći i stajaći posao. Eto, silom prilike sam morala otići. Najprije sam slomila kralježnicu, a onda operirala tumor na mozgu i tak, svašta nešto (smijeh). Ali dobro, sad je sve super.”

Marija Petrović: Volim i ples! (foto: Vlatka Koren)

Vježbanje pomaže gospođi Mariji da i u mirovini posegne za mašinom pa napravi što već treba, unucima, sebi ili nekoj od prijateljica. Nema, kaže, vremena ni praznog hoda, dodajući kroz smijeh kako joj reklama nije potrebna. Osim rekreacije u Centru, redovito je se može sresti u šetnji na obližnjem Jarunu. Marija voli i zapjevati. Članica je amaterskog zbora Melisa u Prečkom, a gdje ima pjesme tu je neizostavno i ples.  “’Pa naravno! (smijeh) Volim i ples. Dobro, sad je sve zatvoreno, ali inače je i to jedna od mojih aktivnosti ovdje u Društvenom centru.”

Prije nego je grupa prionula vježbanju svojim aktivnim zlatnim godinama pohvalila nam se i Knagina Klečina (75). “Ne skrivam godine, dapače! U životu sam općenito bila vrlo aktivna. Radila sam u Pošti 35 godina. Uz to sam paralelno radila i na poljoprivredi s pokojnim suprugom, punih dvadeset godina. Imali smo zemlju tu blizu u Savskoj Opatovini. Znači, neumorna sam cijeli život”. Danas kad je tu i petero unučadi ovoj baki energija treba da uskoči zbog troje koji su još mali i koje ponekad treba pričuvati.

“Međutim, počele su mi otkazivati noge, kičma. Evo, danas me boli ovaj gornji dio (smijeh). Tako da sam se preporodila kad su ovo otvorili. Ne da je dobro, odlično je! Samo što je velika navala. Ja inače dolazim samo petkom, a dva puta tjedno bi mi bilo jako dobro. Ovaj tjedan je slučajno ispalo da ću bit dva puta. Gospođa koja dolazi srijedom nije mogla pa sam ju pitala mogu li upasti umjesto nje. Svakog utorka u 15 sati imamo predavanje. Naučila sam vježbe i dosta sam disciplinirana.”

“Rastegnem se i doma. Sa štapom i legnem po podu, djeca mi se smiju, ali vježbati moram. Uz to pješačim, ali sve manje jer me noge zezaju. Tu vježbamo s voditeljicom što je odlično. Kad to radite sami doma nekad malo popustite i velite ‘ma, to je dosta za danas’. A ona nas drži točno 45 minuta i prati da sve radimo kako treba. Izvodimo pokrete za gornji i donji dio tijela, na leđima prvo pa legnemo na trbuh. Uglavnom, ovo je nešto najbolje što su mogli napraviti za nas starije’’, dodaje.

Knagina Klečina: Ne da je dobro, odlično je! (foto: Vlatka Koren)

Gospođa Knagina često svrati u Centar poslušati i neko od zanimljivih izlaganja stručnjaka u sklopu zdravstvenog savjetovališta. “Jučer smo imali predavanje ‘brinete li o nekome doma, bolesnom članu obitelji’. Bilo je jako dobro i poučno. Svašta možete čuti i naučiti. Bila sam i na predavanjima o zdravoj prehrani, Alzheimeru, križobolji, vratobolji.”

Za razliku od nekih s svojih vršnjaka, naša je sugovornica u korak i s tehnologijom pa na pametnom telefonu pretražuje internet, čita i prati društvene mreže. Ukratko, reći će, u toku je apsolutno i sve prati.

Pametno utrošen europski novac

Projekt Društvenog centra Prečko sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Priličan zalogaj prije otvorenja bilo je uređenje prilaza u suterenu i dnevnog boravka u kojem se odvijaju ostali sadržaji. 

“U ove nepune dvije godine adaptirali smo prostor od 170 kvadrata za razne aktivnosti koje su besplatne za sve zainteresirane. Vrata smo otvorili javnosti prošle godine. Moram reći da nas korona u tome nije omela. Neke sadržaje smo uspješno prebacili online, ali većinu i dalje provodimo ovdje. Naravno, sve aktivnosti uživo odvijaju se uz poštivanje svih mjera zaštite.  Poanta je prvenstveno bila urediti prostor i prenamijeniti ga u Centar koji mora služiti svojoj vrsi. Evo, preostalo je još pola godine do kraja projekta. Malo smo i tužni zbog toga. U međuvremenu, nastavljamo i s nekim novim zanimljivostima”, ističe Ana Marija Stančerić, koordinatorica aktivnosti projekta. 

Ana Marija Stančerić (desno) i kolegica (foto: Vlatka Koren)

Iako su upravo umirovljenici u većoj mjeri korisnici ponuđenih besplatnih programa, Društveni dom Prečko namijenjen je i mlađima – nezaposlenima, osobama srednje dobi, djeci i mladima. Kroz volonterske akcije dosad su bili uključeni i mališani iz obližnjeg vrtića, školarce su privukle filmska i novinarska radionica, a studente uglavnom online pravne radionice i klub za pomoć pri zapošljavanju. Seniorima su, provjereno, najzanimljiviji Informatički tečaj i spomenute vježbe. Kroz Centar je, koroni i ljetnim odmorima unatoč, prošlo više stotina starijih građana. Ljudi se vraćaju, preporučuju vršnjacima događanja u Centru, što je za Stančerić i najbolja potvrda da je projekt neovisno o situaciji zaživio kako je i u početku zamišljen. Programi se uglavnom odvijaju u popodnevnim terminima, od 15 do 21 sat, na lokaciji Josipa Slavenskog 7.

Projekt vrijedan gotovo dva milijuna kuna

Nositelj projekta “Društveni centar Prečko” je Matica umirovljenika Hrvatske sa Hrvatskim zborom fizioterapeuta, Institutom za razvoj tržišta rada te Gradom Zagrebom kao partnerima. Ukupna vrijednost projekta je 1.977.573,81 kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna. Glavni naglasci projekta su unapređenje socijalne uključenosti i cjeloživotnog obrazovanja, te suradnja s drugim udrugama na lokalnoj razini.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.