Prati nas

Vijesti

Popis 2021

Hrvatska ima 3.888.529 stanovnika, 9,25 posto manje nego prije deset godina

Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, pokazuju prvi rezultati Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. kojeg je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS).

Objavljeno

|

screenshot: popis2021.hr

Broj stanovnika smanjio se za 9,25 posto u odnosu na popis iz 2011. godine, odnosno za 396.360 stanovnika, objavio je Državni zavod za statistiku na konferenciji za medije. Hrvatska je krajem srpnja prošle godine imala 3.888.529 stanovnika.

Kućanstava je 5,31 posto manje, točnije 80.615, dok je broj stambenih jedinica porastao za 4,61 posto, odnosno za 103.534 više u odnosu na popis 2011. godine.

“Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu raznih politika i znanstvenih istraživanja, a prikupljaju se isključivo u statističke svrhe. Popis je proveden unutar granica Republike Hrvatske i ne odnose se na iseljeništvo, rekla je glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković. Pad broja stanovnika pripisuje se sve manjem broju novoorođenih, ali i velikom valu iseljavanja.

Oglas

Koliko je među popisanima umirovljenika, još se ne zna, no to bi trebala pokazati daljnja obrada podataka čiji će se rezultati objavljivati sukcesivno. Dob, spol i nacionalnost popisanih trebala bi biti objavljena za dva do tri mjeseca.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.