Prati nas

Vijesti

Širi se nova podvrsta omikrona. Što znamo o BA.2?

Europska ustanova za lijekove EMA nije priopćila smatra li potrebnim cjepivo prilagođeno za soj omikron. Ali, BioNTech i Pfizer su već prije dva tjedna objavili da su počeli proizvoditi cjepivo prilagođeno za novi soj koronavirusa. Očekuju da će do kraja ožujka ili početka travnja proizvesti 50 do 100 milijuna doza cjepiva.

Objavljeno

|

foto: CDC/ Unsplash

U Danskoj, Velikoj Britaniji i još 40-ak zemalja širi se nova podvrsta koronavirusa soja omikron. Kakve su njezine osobine još nije jasno, piše Deutsche Welle.

Već od prvog soja omikrona BA.1 poznato je da se brže širi nego raniji sojevi koronavirusa. Sad se pojavila i podvrsta BA.2. Njime se u Velikoj Britaniji u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. I već je njegovo postojanje dokazano u više od 40 zemalja.

Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%). Ipak pritom valja napomenuti da otkrivanje toga soja virusa ovisi o sposobnostima sekvenciranja PCR-testova u pojedinim zemljama.

Koliko je opasan omikron BA.2?

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se promatraju”.

“U naravi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju”, kaže Meera Chand, direktorica u britanskoj zdravstvenoj agenciji. “Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija.”

S obzirom da zdravstvene ustanove istražuju genetsku strukturu virusa moguće je identificirati nove sojeve i procijeniti koliko su opasne nove mutacije. Analiza podvrste BA.2 još je u tijeku. “Još nema sigurnih dokaza da BA.2 izaziva teži tok bolesti nego BA.1”, kaže Chand.

Zbog novih mutacija važno cijepljenje

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid dodaje da nastanak novog soja pokazuje koliko je važno cijepljenje. “Ohrabrujem sve da zaštite sebe i svoje bližnje i sad uzmu booster-dozu.”

Francuski epidemiolog Antoine Flahault izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP: “Ono što nas iznenađuje je brzina kojom se ova podvrsta, koja u velikom obujmu cirkulira u Aziji, proširila u Danskoj.”

Dosad infekcije podvrstom BA.2 nisu imale teži tok od podvrste BA.1. I francuski ministar zdravstva Olivier Veran opušteno gleda na pojavu nove podvrste soja omikron. “Trenutno znamo da BA.2 manje-više odgovara karakteristikama koje poznajemo od omikrona”, izjavio je on za AFP.

Prijeti li opasnost rekombinacije delte i omikrona?

Njemački virolog Christian Drosten s berlinske sveučilišne klinike Charite naglasio je u razgovoru za njemačku radijsku postaju Deutschlandfunk da bi se spajanjem delte s jednom od podvrsta omikrona mogao razviti još opasniji virus. Omikron ima određene mutacije na površinskom proteinu, takozvanom spike proteinu, uz pomoć kojih lakše može zaobići imunosni sustav tijela.

Osobito opasna bi mogla biti rekombinacija virusa koji bi nosio spike protein omikrona, a ostatak genoma od koronavirusa soja delta, rekao je Drosten. To bi značilo povezivanje najjačih osobina obaju sojeva. “Takvo što postoji, to je već opisano, zato se moramo pribojavati da bi se takvo što moglo dogoditi”, izjavio je Drosten.

Nedavno je jedan znanstvenik s Cipra izvijestio o novoj vrsti virusa nazvanoj “deltakron”, ali je moguće da se tu radilo o pogrešci, kažu znanstvenici.

Prilagodba cjepiva

Znanstvenici su, međutim, uvjereni da prilagodbom cjepiva mogu stati na kraj i takvim novim sojevima. Njemački proizvođač cjepiva BioNTech i njegov američki partner Pfizer počeli su provoditi kliničku studiju cjepiva prilagođenog soju omikron. Pritom bi trebala biti provjerena njegova sigurnost, podnošljivost i djelotvornost, priopćila su oba poduzeća.

Studija obuhvaća 1.420 osoba koje su podijeljene u tri skupine. U prvoj skupini su oni koji su prije 90 do 180 dana primili dvije doze cjepiva i koji će sad dobiti jednu ili dvije doze cjepiva prilagođenog za soj omikron. Ta skupina obuhvaća 600 ljudi. Podjednako velika je i druga skupina u kojoj su oni koji su dobili i booster dozu, a koji će dobiti još jednu standardnu dozu cjepiva ili jednu dozu cjepiva prilagođenog za soj omikron. U trećoj skupini je oko 200 necijepljenih ljudi i onih koji dosad nisu oboljeli od COVID-a 19. Oni će dobiti tri doze novog cjepiva prilagođenog za soj omikron.

Europska ustanova za lijekove EMA nije priopćila smatra li potrebnim cjepivo prilagođeno za soj omikron. Ali, BioNTech i Pfizer su već prije dva tjedna objavili da su počeli proizvoditi cjepivo prilagođeno za novi soj koronavirusa. Očekuju da će do kraja ožujka ili početka travnja proizvesti 50 do 100 milijuna doza cjepiva. A svoje proizvodne kapacitete za ovu godinu BioNTech i Pfizer procjenjuju na oko četiri milijarde doza cjepiva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.