Prati nas

Mozaik

Europski način življenja

Amerikanci su oduševljeni Europom, evo što ih je oborilo s nogu

Baka me vodila u Englesku nakon osmog razreda kako bismo obišli prabaki. Još se uvijek živo sjećam razlike između onog što je dopušteno pokazivati na televiziji u Engleskoj i Sjedinjenim Državama. Kao dječaku, ta golotinja mi je bila vrlo uzbuđujuće otkriće.

Objavljeno

|

Ljeto u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Iako mnogi Europljani čeznutljivo gledaju “preko bare”, brojni Amerikanci s oduševljenjem opisuju način života koji ih je dočekao u Europi. Po povratku u domovinu, zemlju koja navodno nudi prilike kao niti jedna druga, sabrali su svoje utiske na Redditu i napisali što ih je najviše oduševilo na starom kontinentu.

“Pivo se pije svugdje u uvijek”. Jedan od američkih korisnika Reddita bio je šokiran činjenicom da je štand na kojem su se prodavali sendviči u jednom berlinskom parku već u šest ujutro nudio pivo.

“Kada sam naručio malo piće, to je zaista bilo malo piće”, jedan je od komentara na život u Europi. “I nije krcato ledom”, dometnuo je drugi sudionik rasprave.

Starost gradova u Europi jedna je od američkih fascinacija. “Ljudi žive u kućama koje su starije od Sjedinjenih Država”, kažu. “Hodanje starim ulicama je kao putovanje kroz vrijeme u srednjovjekovnu bajku”, napisao je jedan Amerikanac. “Nisam bio spreman na to koliko sam nevjerojatno lijepih drevnih zgrada i gradova vidio u samo dva tjedna. Bilo je to nadrealno iskustvo kao da sam zaista bio u kontaktu sa potpuno drugom erom čovječanstva. Apsolutno ništa slično ne postoji u Americi. To me je oduševilo i učinilo da mi je zaista stalo do europske povijesti, urbanog planiranja i arhitekture!”

Zrinjevac, Zagreb (foto: Sandro Bura)

“Porezi su uključeni u cijene koje su istaknute na proizvodima.” Iako se Europljanima ovo čini sasma normalnim, brojni Amerikanci istaknuli su upravo ovu prednost.

Sve je manje nego u Sjedinjenim Državama, stoji u jednom komentaru. “Od kuhinjskih pomagala, kuhinjskih papirnatih ručnika, rola toaletnog papira. To je puno smislenije.  I trgovine su nadohvat ruke. Koristili smo automobil samo kad smo išli u druge gradove. Sviđa mi se to i želim tako živjeti.”

“Iznenadilo me je koliko sam hodala. Ne zato što sam morala, već zato što je sve lako obaviti pješke”, komentar je jedne redditorice.

“Mala djeca koriste javni prijevoz. Ne prate ih odrasle osobe do škole i natrag. U mojem gradu u Sjedinjenim Državama, javni prijevoz se jedva usude koristiti odrasli ljudi, a kamoli djeca”, komentar je koji hvali europsku sigurnost.

“Kada sam živjela kod bake i djeda u Europi iznenadilo me koliko je kvalitetna školska kantina. Ručak koji se u njoj nudio stvarno je bio svježe kuhan, kvalitetan i zdrav”, sjećanje je jedne Amerikanke na školovanje u Europi.

Dolac, Zagreb (foto: Sandro Bura)

“Možete se ozlijediti i liječiti, a da vas to ne baci u dug”, napisao je komentator dok je drugi prisnažio: “Završio sam u bolnici u Poljskoj. Napravili su mi rendgensku snimku i stavili gips. Dobio sam štake, lijekove protiv bolova i prijevoz do hotela u kojem sam odsjeo. I to sve unutar dva sata. Ništa mi nisu naplatili. Čak su mi dali i rendgensku snimku da ponesem svom liječniku u Ameriku.”

“Potpuna privatnost olakšavanja u javnim zahodima. Teško se bilo vratiti na američke zahode”, stoji u duhovitom zapažanju. “To i činjenica da su pregrade u javnim zahodima spuštene skroz do poda.”

“Baka me vodila u Englesku nakon osmog razreda kako bismo obišli prabaki. Još se uvijek živo sjećam razlike između onog što je dopušteno pokazivati na televiziji u Engleskoj i Sjedinjenim Državama. Kao dječaku, ta golotinja mi je bila vrlo uzbuđujuće otkriće”, Stoji u komentaru o europskoj ležernosti prema golom tijelu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.