Prati nas

Mozaik

Boje

Šareno srce Zagreba: Sunce je izmamilo Zagrepčane na kupovinu cvijeća i voća

Splavnica je najkraća zagrebačka ulica, no možda i najživlja. Nekada je na njenom mjestu tekao potok, čemu najšarenija zagrebačka kota i duguje ime.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sunčano svježe jutro prava je prilika za posjet Splavnici i Dolcu, šarenom srcu Zagreba koje stanovnicima metropole nudi sve – od cvjetnog šarenila preko mirisnih agruma do biranih mesnih delicija.

Za one koji rijetko posjećuju glavni grad, kažimo da je Splavnica spoj između Jelačić placa i gradske tržnice Dolac na kojem tradicionalno stoluju zagrebački uzgajivači i preprodavači cvijeća. Na tom je mjestu bio potok Medveščak koji je tekao Tkalčićevom ulicom, i klaonica, koji su nestali 1898. godine, piše Branimir Špoljarić u svojoj knjizi “Stari Zagreb od vugla do vugla”.

“Bili su tu i mlinovi, pa uz njih i splavnice sa dubljom vodom koja je u ljetnim mjesecima bila idealno kupalište žitelja Gornjeg grada i Kaptola. U blizini je bilo izgrađeno i prvo kupalište u Zagrebu, 1921. godine, kojeg su držali redovnici cisterciti. Kupalo se u toploj vodi, a uz to su se pružale brijačke usluge, i liječničke, koje su se naplaćivale. Bolesnicima se puštala krv, to je obavljao brijač četiri puta godišnje svim redovnicima”, piše Špoljarić.

S Dolca na Splavnicu od 2006. godine gleda “Kumica barica”, djelo kipara Stjepana Gračana. Kumice su žene iz okolice Zagreba koje uzgajaju vlastito voće i povrće ili rade domaći sir i vrhnje koje prodaju na tržnici. Ime Barica odabrali su građani. Njezin prototip je kumica Đurđica Jančić, koja je trgovala na Dolcu 50 godina.

Kako Splavnica izgleda danas pogledajte kroz objektiv našeg fotoreportera Sandra Bure.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.