Prati nas

Zdravlje

Nove varijante omikrona su tu. Što znamo o njima?

Svjetska zdravstvena organizacija intenzivno promatra dva podtipa varijante koronavirusa omikron – BA.4 i BA.5. Deutsche Welle donosi pregled činjenica koje su za sada poznate o tim podtipovima.

Objavljeno

|

foto: CDC/ Unsplash

Tijekom pandemije stalno su se pojavljivale nove varijante koronavirusa. I ovoga tjedna je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) uvela monitoring za dva podtipa varijante omikron. Znanstvenici su u Bocvani i Južnoj Africi otkrili varijante BA.4 i BA.5. Trenutno se ispituje njihova virulencija – invazivnost, infektivnost i patogeni potencijal, javlja DW.

Do sada su te podvarijante omikrona otkrivene kod četiri osobe u Bocvani i 23 u Južnoj Africi. Ali nove varijante omikrona registrirane su i u drugim zemljama kao što su Belgija, Danska, Njemačka i Velika Britanija.

Do sada nisu pronađene značajne epidemiološke razlike između poznatih varijanti omikrona i podtipova: “Pojava novih podvarijanti nije razlog za brigu. Još nismo primijetili značajniji rast broja zaraženih, zadržavanja u bolnici ili smrtnih slučajeva”, priopćio je dr. Matshidiso Moeti, regionalni direktor SZO-a za Afriku.

Nova varijanta omikrona i u Velikoj Britaniji

I u Velikoj Britaniji se trenutno širi nova varijanta – omikron XE. Zabilježeno je preko 1.000 slučajeva, izvijestila je nadležna služba britanskog Ministarstva zdravstva prošli tjedan.

Varijanta XE je kombinacija prvobitne varijante omikron BA.1 i varijante BA.2, daleko zaraznijeg virusa. Varijante koje nastaju tim križanjem sadrže genetski materijal više varijanti i tako nastaje nova verzija koronavirusa.

Ponekad se događaju greške u razmnožavanju virusa. To dovodi do mutacija koje najčešće ne mijenjaju njegovu strukturu. To se zove tiha mutacija. Mutacije u šiljastom (spike) proteinu mogu, na primjer, povećati zaraznost virusa u odnosu na prethodnu varijantu. Varijanta omikron XE je, međutim, kombinacija dvije različite varijante, nastala tako što su različite varijante zarazile iste stanice jedne osobe u isto vrijeme.

One tako mogu kombinirati svoj genetički materijal i zaraziti druge osobe. Najveći dio genetskih informacija u omikronu XE potječe od podtipa BA.2, koji ne dovodi do težih oblika bolesti u odnosu na podtip BA.1. Osim toga, poznato je da poznate podvarijante omikrona dovode do manje teške kliničke slike. Ali su izuzetno zarazne.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.