Prati nas

Vijesti

Poticanje socijalne isključenosti?

SUH: Tomašević preko leđa umirovljenika rješava problem s manjkom vrtića

Uskraćivanje korištenja prostorija mjesnih odbora ili smanjivanje broja termina ili prebacivanje u večernje sate dovelo bi do niza negativnih posljedica po ukupnu kvalitetu života umirovljenika, ali i njihovog zdravlja.

Objavljeno

|

Regres umirovljenicima
foto: Beth Macdonald/ Unsplash

U gradu Zagrebu djeluje čak 17 podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske od kojih većina koristi prostorije mjesnih odbora. Nažalost, podružnicama SUH-a najavljeno je da će im se uskratiti korištenje tih prostorija i prenamijeniti za dječje vrtiće.

“Iako podržavamo rješavanje pitanja smještaja djece u vrtiće, za potrebe bivših roditelja – odgojitelja, to se nikako ne smije prelamati preko leđa jedne od najugroženijih društvenih skupina, a to su svakako umirovljenici i starije osobe”, navodi SUH u otvorenom pismu zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

U prostorijama mjesnih odbora umirovljenici iz SUH-ovih podružnica se okupljaju, druže uz glazbu, ples, organiziraju razne radionice, gerontološke vježbe, pravna savjetovališta, edukativna predavanja te često obavljaju i važne zdravstvene preglede poput mjerenja tlaka i šećera pa čak i mamografije koja spašava živote. Socijalna izoliranost najizraženija je upravo kod osoba starije životne dobi, a pojačana je tijekom pandemije koronavirusa, zbog čega druženja umirovljenika kroz različite aktivnosti pomažu u smanjivanju te izoliranosti.

“Uskraćivanje korištenja prostorija mjesnih odbora ili smanjivanje broja termina ili prebacivanje u večernje sate dovelo bi do niza negativnih posljedica po ukupnu kvalitetu života umirovljenika, ali i njihovog zdravlja. Osim što bi takva odluka bila socijalno neosjetljiva i neprihvatljiva, svakako bi izazvala i reakciju naših članova podružnica kojima bi se uskratile važne aktivnosti koje su im pomagale da se osjećaju manje usamljeno i izolirano”, stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.