Prati nas

Vijesti

Uskrsni ili uskršnji, kako se pravilno kaže?

Uskršnji li uskrsni? Koji je oblik pridjeva točan? Ova se rasprava pokreće u komentari pod medijskim objavama svake godine u vrijeme velikog kršćanskog blagdana.

Objavljeno

|

foto: Wolfgang Rottmann/Unsplash

Pogledamo li u rječničku bazu Hrvatskog jezičnog portala, pronaći ćemo obje natuknice. Pridjev uskrsni se po prvoj definira kao “onaj koji se odnosi na Uskrs, uskršnji”. Sukladno tomu, pridjev uskršnji povratno se definira kao uskrsni pa na prvu možemo zaključiti da su oba načina – točna.

Stjepko Težak u svojem jezičnom savjetniku “Hrvatski naš svagdašnji” piše da su uskrsni i uskršnji oblici koji su u skladu s tvorbenom normom hrvatskoga književnog jezika. Pridjevska tvorba dometkom -ni poput božićni, nedjeljni, uskrsni  češća je nego ona s dometkom -nji. Nepčani pak glas nj utječe na glas pred sobom mijenjajući ga u nepčani parnjak. Suglasnički skup snji tako će prijeći u šnji (danas – današnji; Uskrs – uskršnji).

Stilističari će pak reći da je oblik uskrsni neutralniji te da mu stoga treba dati prednost u službenoj komunikaciji, što pak ne znači da je oblik uskršnji pogrešan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.