Prati nas

Mozaik

Ulična umjetnost

I star i mlad, Zagreb danas slavi svoj dan. Pogledajte najljepše zagrebačke grafite

Dan grada Zagreba od 1991. do 1999. godine, obilježavao 16. studenoga, što je datum Zlatne Bule iz 1242. godine kojom je Gradec postao slobodni i kraljevski grad.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Glavni hrvatski grad danas, 31. svibnja, slavi svoj dan. Riječ je o povijesnom datumu kojim Zagreb pokazuje svoje višestoljetno naslijeđe. Naime, Zagreb kakav danas poznajemo i koji čini njegovu povijesnu jezgru nastao je u srednjem vijeku na dvama brežuljcima: svjetovnom Gradecu (današnji Gornji grad) i crkvenom Kaptolu. Prvi pisani spomen Zagreba potječe iz 1094. godine kada mađarski kralj Ladislav na svom putu prema Jadranu osniva zagrebačku biskupiju na Kaptolu.

Jedina sačuvana vrata u srednjovjekovni Gradec danas su Kamenita vrata koja su u potpunosti izgorjela u prvoj polovici 18. stoljeća, no iz požara je čudom spašena slika Svete Marije koja je i danas na oltaru. Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je grada Zagreba i svetkuje se 31. svibnja svečanom procesijom. Zato je taj dan ujedno i Dan grada Zagreba.

No osim što čuva svoju tradiciju i uspomene, Zagreb je moderna metropola. Ni prevelika, ni premala. Taman po mjeri čovjeka, svojih stanovnika i gostiju koje rado prima. I zato ove godine Dan grada Zagreba obilježavamo galerijom ulične umjetnosti koju je zabilježio naš fotoreporter Sandro Bura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.