Prati nas

Vijesti

COVID 19

Beroš pozvao umirovljenike da dođu na cijepljenje

Postojeća cjepiva brane od novih varijanti u određenoj mjeri – sprječavaju teže oblike bolesti i smrt, kaže ministar.

Objavljeno

|

Vili Beroš (screenshot: HTV)

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je vidljivo smanjenje broja zaraženih koronavirusom u posljednja dva tjedna. “Stopa zaraženih je na je 33 posto. To je daleko manje nego prije nekoliko tjedana kada je bila 140 posto. Imamo trend smanjenja rasta broja novozaraženih, ali ipak nema mjesta za opuštanje”, rekao je ministar zdravstva. 

“Hrvatska dobro stoji kad je uspoređujemo s drugim zemljama. (Slovenijom, Austrijom i Njemačkom op.a) Ali sada vladaju nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 i zato treba biti na oprezu. Imamo i nove podvarijante za koje još ne znamo kakvo će biti njihovo kliničko ponašanje iako je već sada jasno da vrijedi zaključak kako su manje opasne, ali zaraznije. Kod nas raste broj hospitaliziranih. U samo jednom danu imamo šest osoba više na respiratorima. No kada kompariramo brojeve hospitaliziranih i umrlih s ukupnim brojem novozaraženih na dnevnoj bazi, situacija je povoljnija”, izvijestio je ministar.

Beroš smatra da nije dobra činjenica da ”nam umire od COVID-a ili s COVID-om prosječno 11 osoba u posljednjih tjedan dana”. Pozvao je starije ljude da prime sada svoju dozu cjepiva protiv COVID-19 unatoč tome, kako je kazao, što se uskoro očekuju nova cjepiva. ”Sada postojeća cjepiva brane od novih varijanti u određenoj mjeri – sprječavaju teže oblike bolesti i smrt”, istaknuo je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.