Prati nas

Vijesti

Tko će odgovarati?

Antivakseri su otjerali mladu liječnicu u smrt. Zašto ju policija i politika nisu zaštitile?

Austrijska liječnica Lisa-Maria Kellermayr je mjesecima bila izložena teroru i prijetnjama protivnika korona-mjera i antivaksera. 29. srpnja je pronađena mrtva. Sada Austrija raspravlja o tome jesu li vlasti zakazale, piše Deutsche Welle.

Objavljeno

|

Dr. Lisa-Maria Kellermayr (screenshot: OE24)

Tisuće ljudi je u ponedjeljak u Beču, Grazu, Linzu i drugim gradovima Austrije odalo počast Lisi-Mariji Kellermayr. Ova 36-godišnja liječnica pronađena je prošlog vikenda mrtva u svojoj ordinaciji u jednom malom mjestu u Gornjoj Austriji. Pretpostavlja se da se radi o samoubojstvu.

Kellermayr je u Austriji postala poznata kao otvorena zagovornica cijepljenja i drugih mjera protiv koronavirusa. Time je na sebe navukla bijes i mržnju radikalnih protivnika mjera protiv korone i onih koji opovrgavaju već i samo postojanje koronavirusa. Oni su ju mjesecima šikanirali na društvenim mrežama. U prijetećim pismima se, među ostalim, detaljno opisivalo kako bi nju i njene zaposlene trebalo “zaklati”. U ordinaciju su joj dolazili lažni pacijenti čiji je glavni cilj bio ometanje njezinog rada. Kellermayr je sve ovo prijavila policiji i tražila pomoć́ od liječničke udruženja – uzalud, piše DW.

“Nije shvaćena ozbiljno”

Iako su među pošiljateljima prijetnji bili nasilni desničarski ekstremisti poznati policiji, smatralo se da prijetnje smrću nisu ozbiljne. Istražitelji su osim toga govorili da ne mogu otkriti anonimne pošiljatelje. No jedna hakerska aktivistica je objavila da je u roku od nekoliko sati uspjela identificirati jednog od počinitelja. Ali policija ga je odbila kazneno goniti, jer taj muškarac živi u Njemačkoj. Glasnogovornik policije je čak optužio Kellermayr da se samo želi praviti važna.

Oglas

“Nije shvaćena ozbiljno”, piše u svojoj kolumni Florian Klenk, glavni urednik tjednika Falter. “Nadležni joj nisu pomogli, nego su se uglavnom bavili odbacivanjem kritike na račun vlastitog bezvoljnog policijskog rada.”

Budući da su vlasti odbile zaštititi njezinu ordinaciju u Seewalchen na jezeru Attersee, Kellermayr je o svom trošku angažirala naoružanog čuvara i time vjerojatno dovela sebe na rub financijske propasti. Kada se krajem lipnja državna sigurnost konačno uključila, liječnica je već zatvorila svoju ordinaciju; planirano ponovno otvaranje nije uspjelo jer su njeni zaposleni vjerojatno kapitulirali pred prijetnjama.

Javni zahtjevi za preispitivanjem slučaja

Poput Klenka, brojni komentatori sada traže da se slučaj procesuira transparentno. U ponedjeljak navečer stručnjakinja za društvene mreže Ingrid Brodnig rekla je u televizijskoj emisiji na javnoj austrijskoj televiziji ORF: “To se mora pažljivo razmotriti: Kakva je bila uloga izvršne vlasti? Kakva je bila uloga pravosuđa?”

S jedne strane, ne može biti da policija kritizira žrtvu umjesto da ju štiti, rekla je Brodnig, a s druge strane, slučaj otvara pitanje postoje li propusti u pravnom sustavu ili u provedbi zakona.

“Opasna prijetnja” je kažnjiva

U Austriji je prijetnja “koja izaziva strah i nemir” kazneno djelo – tako stoji u članku 107. austrijskog Kaznenog zakona. Tko to čini duže vrijeme može biti kažnjen zatvorom do tri godine.

Osim toga, to je djelo zbog kojeg se istražni postupak pokreće po službenoj dužnosti, objasnio je bečki odvjetnik Zaid Rauf na svojoj internetskoj stranici.

Država ju je ostavila na cjedilu?

Colette M. Schmidt, urednica bečkog Standarda, opisuje neaktivnost austrijske policije kao posebno šokantnu, jer je pokojnu liječnicu država angažirala kod cijepljenja: “To uopće nije bilo lako u Gornjoj Austriji jer je atmosfera bila teška od početka”, kaže Schmidt u svom podcastu “Tema dana”. “To znači da je Kellermayr ovdje pomogla državi, zbog čega su joj protivnici cijepljenja masovno prijetili. I onda ona ne dobije nikakvu pomoć́ protiv ovih prijetnji.”

Kao i drugi novinari, Schmidt je osobno poznavala Kellermayr zbog izvještavanja o koroni. O vlastima kaže: “Kada pogledate kako je sve završilo, morate reći da su policija i političari zakazali.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.