Prati nas

Mozaik

Rekord

Mesić: Pogreb kraljice Elizabete nadmašio je po brojnosti svjetskih lidera i Titov ispraćaj

Objavljeno

|

Jill i Joe BIden (screenshot: BBC)

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i vanjskopolitička komentatorica te dugogodišnja novinarka Mirjana Rakić komentirali su za RTL ispraćaj britanske kraljice Elizabete II. kojem je nazočio i predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

“Meni se čini da je to svjetsko okupljanje ličnosti koje su sada u prvom planu. Ne samo političari već i svi drugi. Vladimir Putin bi dao, ne znam što, da može biti tamo. Ali mislim da je to bilo nezamislivo od samog početka i da nikome nije palo na pamet da, bez obzira na sve, pozove čovjeka koji trenutno vodi najgori rat koji postoji od početka ovog stoljeća”, kazuje Rakić.

S pokojnom kraljicom svojevremeno se susreo bivši hrvatski predsjednik. “Taj susret je ipak bio protokolaran, ali nije bio u nekakvom, da kažemo, stresu. To je bio jedan razgovor koji je mene iznenadio. Prvo, prije svega me kraljica impresionirala svojom mirnoćom. Ona je tako mirno, normalno razgovarala. Ja sam svakako bio uzbuđen jer ću vidjeti jednu povijesnu ličnost, ali ona je u razgovoru vrlo brzo spustila tenzije i sasvim normalno razgovarala”, prepričava Mesić.

Dodao je kako je samo marginalno spomenula Hrvatsku – a više maršala Tita. “Ja sam se, gledajući ovaj pogreb, sjetio upravo njegovog pogreba. Dakle, po brojnosti svjetskih lidera, ovo je malo nadmašilo Titov pogreb. Ali, do sada, Titov je čini mi se bio najveći. Ovo je sad najbrojniji”, zaključio je bivši predsjednik.

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom dvoru 1972. godine

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.