Prati nas

Zdravlje

Zaštitni faktor

Ne mažete se kremom za sunčanje? Zbog ove ćete fotografije promijeniti mišljenje

Slika koja prikazuje fizičke učinke UV zraka brzo se proširila internetom i postala najbolji podsjetnik da kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi na sve dijelove tijela, a ne samo na lice.

Objavljeno

|

foto: Lina Verovaya/Unsplash

Ljeto se bliži kraju, no sunce je još uvijek jako zbog čega je potrebno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom kad se boravi na otvorenom. Ovakvih suhoparnih savjeta o zaštiti kože od sunca sigurno ste se naslušali. No ako vas dosad ništa nije natjeralo da se štitite od sunca, možda vas natjera fotografija objavljena na društvenoj mreži Twitter.

Slika koja prikazuje fizičke učinke UV zraka brzo se proširila internetom i postala najbolji podsjetnik da kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi na sve dijelove tijela, a ne samo na lice.

Dermatolog iz New Yorka je na Twitteru podijelio fotografiju 92-godišnje žene koja je posljednjih 40 godina koristila UV zaštitne hidratantne kreme na licu, ali ne i na vratu. Otkako je tweet objavljen 1. rujna, prikupio je više od 236.000 lajkova i 42.000 retweetova ljudi koji podsjećaju druge na važnost zaštite od sunca.

Na slici izbliza, postoji jasna razlika između mjesta na kojima je žena nanosila kremu i mjesta na kojima nije. Na vratu joj se vide znakovi oštećenja kože, dok su joj obrazi bili zaštićeni od UV zraka.

Uz tweet, dr. Avi Bitterman također je priložio poveznicu na studiju iz listopada 2021. o “Istraživanju starenja: ponovno promišljanje primarne prevencije raka kože”, gdje je 92-godišnja žena korištena kao primjer. Objavljen u časopisu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju, rad proučava veze između starenja, raka kože i UV zaštite. “Najbolja reklama za SPF ikad!” jedan je korisnik tweetao kao odgovor.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.