Prati nas

Show

Službena potvrda

Službeno je objavljen uzrok smrti kraljice Elizabete II.

Kraljica je rođena kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor, u Mayfairu u Londonu, 21. travnja 1926. godine. Malo tko je mogao predvidjeti da će postati monarh, ali u prosincu 1936. njezin ujak, Edward VIII, abdicirao je s prijestolja kako bi oženio dva puta razvedenu Amerikanku Wallis Simpson

Objavljeno

|

Koja je tajna dugog života kraljice Elizabete?
foto: Pixabay

Kraljica Elizabeta II. umrla je od starosti, stoji u izvatku iz njezine smrtovnice, javlja BBC. Dokument kaže da je umrla u 15 sati i 10 minuta u dvorcu Balmoral u Škotskoj 8. rujna te da je imala 96 godina.

Izvadak je objavljen u četvrtak, a dokument je potpisala njezina kći, princeza Anne. Na smrtovnici također stoji ime njezina oca, kralja Georgea VI., i majke Elizabeth Bowes-Lyon.

Kraljica je rođena kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor, u Mayfairu u Londonu, 21. travnja 1926. godine. Malo tko je mogao predvidjeti da će postati monarh, ali u prosincu 1936. njezin ujak, Edward VIII, abdicirao je s prijestolja kako bi oženio dva puta razvedenu Amerikanku Wallis Simpson. Elizabetin otac postao je kralj George VI, a s 10 godina Lilibet, kako su je zvali u obitelji, postala je prijestolonasljednica.

Unutar tri godine Britanija je bila u ratu s nacističkom Njemačkom. Elizabeta i njezina mlađa sestra, princeza Margaret, provele su veći dio ratnog vremena u dvorcu Windsor nakon što su njihovi roditelji odbili prijedloge da budu evakuirane u Kanadu. Kada je napunila 18 godina, Elizabeta je provela pet mjeseci u Pomoćnoj teritorijalnoj službi i naučila osnovne mehaničarske i vozačke vještine. “Počela sam shvaćati esprit de corps (osjećaj ponosa i međusobne lojalnosti koje dijele članovi grupe) koji raste u suočavanju s nevoljama”, prisjetila se kasnije.

Tijekom rata razmjenjivala je pisma sa svojim trećim rođakom, Filipom, grčkim princem, koji je služio u Kraljevskoj mornarici. Njihova je romansa procvala i par se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., a princ je preuzeo titulu vojvode od Edinburgha. Kasnije će ga opisati kao “moju snagu i opstanak” kroz 74 godine braka, prije njegove smrti 2021., u 99. godini.

Za njezine vladavine mnoge su britanske kolonije stekle neovisnost pa su kao samostalne države ušle u Commonwealth. Nastojala je očuvati tradiciju nužnim prilagodbama institucije monarhije (npr. u studenome 1992. odlučila je dobrovoljno plaćati porez iako zakonski to nije bila obvezna, javnosti je otvorila Buckinghamsku palaču i druge rezidencije).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.