Prati nas

Zdravlje

Zeleno i zdravo

Kako oprati zelenu salatu da bude zdravstveno ispravna? Evo što kažu stručnjaci

Bakterije koje izazivaju bolesti mogu se naći na mnogim mjestima, uključujući u tlu, u izmetu ili izmetu životinja, u hladnjacima i na kuhinjskim površinama. Zbog toga mogu kontaminirati lisnato povrće na mnogim mjestima prije nego što stigne do tanjura.

Objavljeno

|

Pranje salate u sodi bikarboni
foto: PHÚC LONG/Unsplash

Povrće je važan dio zdrave prehrane. Povrće poput zelene salate, kupusa, brokule i špinata osigurava hranjive tvari koji pomažu u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara pa čak i nekih vrsta raka.

Ali lisnato povrće, baš poput ostalog povrća i voća, ponekad je zagađeno uzročnicima bolesti. Pranje lisnatog povrća ne uklanja sve mikroorganizme, jer se oni mogu zalijepiti za površinu lišća pa čak i ući u njih. Ako jedemo kontaminirano lisnato povrće bez prethodnog kuhanja, primjerice u salati ili na sendviču, mogli bismo se razboljeti.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi (CDC) navodi da je lisnato povrće glavni izvor infekcija bakterijom Escherichia coli O157. Druge štetne klice koje se nalaze na lisnatom zelenilu uključuju norovirus te mikroorganizme iz rodova Salmonella, Listeria i Cyclospora.

Iako svatko može dobiti bolest izazvanu kontaminiranom hranom, neke osobe imaju veću vjerojatnost da će se zaraziti i ozbiljnije razboljeti.  To su:

  • Odrasli od 65 godina i stariji
  • Djeca mlađa od 5 godina
  • Osobe koje imaju zdravstvenih problema ili uzimaju lijekove koji smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv bakterija i bolesti (oslabljeni imunološki sustav)
  • Trudnice

Kako bi se ovakve zaraze spriječile, važno je lisnato povrće temeljito oprati, osim ako na njemu ne piše da je oprano i spremno za konzumaciju.

Koji je najbolji način za pranje lisnatog povrća?

Najbolji način za pranje lisnatog povrća je ispiranje pod mlazom vode. Istraživanja pokazuju da ovaj korak uklanja neke klice i prljavštinu s lisnatog povrća te drugog povrća i voća. Ali niti jedna metoda pranja ne može ukloniti baš sve klice.

  • Prije i nakon pripreme lisnatog povrća perite ruke najmanje 20 sekundi sapunom i vodom.
  • Riješite se svih potrganih ili nagnječenih listova. Također, odbacite vanjske listove kupusa i glavica salate.
  • Isperite preostale listove pod tekućom vodom. Nježno ih trljajte rukama kako biste se riješili klica i prljavštine.
  • Osušite lisnato povrće čistom krpom ili papirnatim ručnikom.

Treba li namočiti listove salate prije pranja?

Ne. Općenito, lisnato povrće ne treba namakati. Ako ga potopite u sudoper, mikroorganizmi iz sudopera mogu kontaminirati listove. Ako ih potopite u zdjelu, mikroorganizmi s jednog lista mogu se proširiti na druge listove. Ispiranje lisnatog povrća pod mlazom vode najbolji je način pranja.

Treba li lisnato povrće prati octom, limunovim sokom, sapunom, deterdžentom ili proizvodima za pranje?

Koristite običnu tekuću vodu za pranje lisnatog povrća i drugih prehrambenih proizvoda. Kuhinjski ocat i limunov sok mogu se koristiti, ali ne postoje dokazi da su ocat ili limunov sok bolji od obične tekuće vode.

Ne perite lisnato povrće ili druge proizvode sapunom, deterdžentom ili drugim proizvodima za pranje i čišćenje. Nemojte koristiti otopinu izbjeljivača ili druga sredstva za dezinfekciju.

Kako se uopće lisnato povrće kontaminira uzročnicima bolesti?

Organizmi izazivaju bolesti mogu se naći na mnogim mjestima, uključujući u tlu, u izmetu ili izmetu životinja, u hladnjacima i na kuhinjskim površinama. Zbog toga mogu kontaminirati lisnato povrće na mnogim mjestima prije nego što stigne do tanjura.

Na primjer, uzročnici bolesti iz životinjskog izmeta mogu dospjeti u vodu za navodnjavanje ili polja na kojima raste povrće. Također mogu dospjeti na lisnato povrće u objektima za pakiranje i preradu, u kamionima koji se koriste za otpremu, s neopranih ruku osoba koje rukuju hranom i u kuhinji. Kako bi se spriječila kontaminacija, put od  polja do stola mora biti sanitarno ispravan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.