Prati nas

Zdravlje

Simptomi

Kako prepoznati infarkt ili srčani udar?

Bolest koronarnih arterija je glavni uzrok srčanog udara. Rjeđi uzrok je jak spazam ili iznenadna kontrakcija koronarne arterije koja može zaustaviti dotok krvi u srčani mišić.

Objavljeno

|

Simptomi infarkta
foto: Maksim Chernyshev/ Scopio

Srčani udar, koji se naziva i infarkt miokarda, događa se kada dio srčanog mišića ne dobije dovoljno krvi, a koja mu pak donosi prijeko potreban kisik za normalno funkcioniranje.

Uspjeh saniranja ovog teškog zdravstvenog stanja ovisi o protoku vremena od početka samog infarkta do početka liječenja. Stoga je važno što prije prepoznati srčani udar. Što više vremena prođe bez tretmana koji uspostavlja krvotok, to je veće oštećenje srčanog mišića.

Bolest koronarnih arterija je glavni uzrok srčanog udara. Rjeđi uzrok je jak spazam ili iznenadna kontrakcija koronarne arterije koja može zaustaviti dotok krvi u srčani mišić.

Glavni simptomi srčanog udara su:

  • Bol ili nelagoda u prsima. Većina srčanih udara uključuje nelagodu u sredini ili na lijevoj strani prsnog koša koja traje dulje od nekoliko minuta. Nelagoda može nestajati i vraćati se. Može se osjećati kao pritisak, stiskanje, punoća ili bol.
  • Osjećaj slabosti, vrtoglavice ili nesvjestice. Pogođenu osobu može obliti i hladan znoj.
  • Bol ili nelagoda u čeljusti, vratu ili leđima.
  • Bol ili nelagoda u jednoj ili obje ruke ili ramenu ili ramenima.
  • Kratkoća daha. Često se događa zajedno s nelagodom u prsima, ali može i prethoditi nelagodi u prsima.

Drugi simptomi srčanog udara mogu uključivati ​​neuobičajen ili neobjašnjiv umor i mučninu ili povraćanje pri čemu se ovi simptomi češće javljaju kod žena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.