Prati nas

Vijesti

Druga karijera

Miljenko je umirovljenik koji radi pola radnog vremena: ‘Sad mogu i putovati’

Rad u mirovini ima i pozitivne i negativne strane. Mnogi rade poslove neprimjerene godinama, objašnjava predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

Objavljeno

|

Posao za umirovljenike
Miljenko Kačar (screenshot: RTL)

Miljenko Kačar je prije dvije godine otišao u mirovinu ali je nastavio raditi na pola radnog vremena. Nekad je radio kao bankar, danas je zaštitar. “Morao sam se zaposliti da nekako to sve skupa mogu namiriti i da si mogu priuštiti kavicu”, govori Kačar za RTL.

Plaća koju dobiva za odrađena četiri sata dnevno otvorila mu je nova vrata i omogućila da uz mirovinu živi normalno. Samohrani je otac, jedna kćer mu živi u Španjolskoj, sada kaže može i otputovati, vidjeti unuka a nije mu teško raditi. “Koliko će me oni htjeti ja sam tu”, govori.

I nije Miljenko jedini umirovljenik koji ima posao. Ta je mogućnost uvedena još 2014. godine. Prema prvim dostupnim podacima iz 2016. tu je mogućnost koristilo 2.874 umirovljenika, danas ih radi 23.640.

Rad u mirovini ima i pozitivne i negativne strane. Mnogi rade poslove neprimjerene godinama, objašnjava predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna. “Rade puno više nego su se dogovorili, ovi koji su radili u turizmu ovo ljeto radili su i po pet, šest, sedam sati. Tu bi sad već trebala Državna inspekcija reagirati”, kazala je Fortuna.

Oko 11.600 umirovljenika radi tzv. obične poslove, najviše u trgovini i uslužnim djelatnostima, no na pola radnog vremena zaposleno je i oko 8.800 umirovljenih inženjera, znanstvenika, čelnika državnih tijela i direktora.

“Zavod za zapošljavanje će imati one umirovljenike koji im se žele javiti, a s druge strane gospodarstvenike koji želi zaposliti umirovljenika. To do sada nisu mogli. Oni su se zapošljavali na način da bi našli negdje da piše ili su nekog molili, ili ih je netko pozvao”, kazala je Fortuna.

Ta bi platforma trebala krenuti u studenom objašnjava Fortuna. To bi moglo povećati broj umirovljenika koji rade, olakšati im pronalazak posla najsličnijeg onome koji su radili ranije da bi dali najviše.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.