Prati nas

Vijesti

Pohvale sebi

Plenković: Od svih vlada, mi smo dali najveće povećanje mirovina

Uz to, premijer kaže da će njegova Vlada nastaviti podizati standard umirovljenika dodatnim povećanjem najnižih mirovina, za njih  287 tisuća, za 3 posto.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković (HDZ) podnio je Saboru godišnje izvješće o radu Vlade. Tom prilikom najavio je da će Vlada idućeg tjedna povećati minimalnu plaću, pa će ona tako od 1. siječnja 2023. iznositi 700 eura bruto ili 560 eura neto, što je oko 4.220 kuna.

“Na taj smo način praktički na pola mandata ispunili ono što smo rekli da ćemo ispuniti do kraja mandata”, izjavio je Plenković, dodajući da će minimalna plaća tako doseći 51,2 posto prosječne bruto plaće. Riječ je, zapravo, o povećanju od oko 470 kuna neto, s obzirom da trenutno minimalna neto plaća iznosi 3.750 kuna.

Što se umirovljenika tiče, Plenković je istaknuo da je njegova Vlada najavila povećanje prosječne mirovine za 5 posto do kraja prošlog mandata. “A podigli smo je za 17 posto. Dosad smo ih ukupno podigli za 32,5 posto, odnosno za 800 kuna”, kazao je dodavši: “Najniže mirovine podigli smo za 36 posto odnosno za 566 kuna. To je najveće povećanje mirovine u mandatu bilo koje hrvatske vlade do sada.”

Uz to, premijer kaže da će njegova Vlada nastaviti podizati standard umirovljenika dodatnim povećanjem najnižih mirovina, za njih  287 tisuća, za 3 posto. “Za više  od 155 tisuća umirovljenika omogućili smo korištenje 27 posto obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, pri čemu od 1. siječnja podižemo i obiteljske mirovine za 10 posto. Proširili smo krug osoba koje mogu biti u mirovini i raditi, takvih je 24 tisuće”, pohvalio se Plenković.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.