Prati nas

Vijesti

Jezivo iskustvo

Podivljali liječnik slomio ruku medicinskoj sestri u ambulanti u Dubravi, gušio je i bacio na pod

Kaže da je bila neugodno iznenađena kada je naknadno doznala da je njezin napadač liječnik specijalizant u KB-u Dubrava.

Objavljeno

|

Dom zdravlja u Retkovcu, Dubrava (screenhot: Google maps)

Medicinska sestra Renata Brkić (55) ispričala je Indexu da ju je u petak, 14. listopada, oko 19 h u Retkovcu u Zagrebu brutalno napao, davio, srušio na pod i slomio ruku liječnik A. K., inače specijalizant u KB Dubrava.

Kako piše Index, priča je počela kada je liječnikova supruga došla po ispričnicu za njihovog sina vrtićke dobi. Ona je u ordinaciju pedijatra u Retkovcu ušla sa sinom i zahtijevala da joj se izda ispričnica za vrtić. Kada joj je rečeno da treba malo pričekati jer postoje pacijenti koji su bili na redu prije nje, napustila je ordinaciju. Pred kraj radnog vremena ponovno je došla sa sinom, ali ovaj put u pratnji supruga. Medicinska sestra tada je već bila zaključala vanjska vrata ordinacije jer je do kraja radnog vremena trebalo pregledati pacijente koji su čekali u čekaonici.

Prema priči sestre Brkić, A. K. je uporno zvonio na vanjskim vratima, a ona mu je otvorila vrata čim je završila s pacijentom koji je već bio u ordinaciji. “Iz meni nepoznatih razloga, prvo me počeo vrijeđati i omalovažavati, a potom i prijetiti da će mi zavrnuti vratom”, rekla je za Index nesretna Brkić.

“Konačno me i fizički napao, uhvatio me za vrat i počeo gušiti da bi me potom bacio na tlo. Krenuo je prema meni i vjerojatno bi nastavio s napadom, no u tome su ga spriječili očevi djece koja su čekala na red ispred ambulante. Sve to događalo se ispred ambulante, pred našim pacijentima djecom i njihovim roditeljima, kao i pred djetetom i suprugom napadača te slučajnim prolaznicima. Dok su očevi držali napadača uza zid ambulante, ja sam plačući pobjegla u svoju kancelariju i pokušala nazvati policiju.

Budući da sam bila u velikom šoku, nisam uspjela, već je to učinio moj suprug, kojeg sam zvala na mobitel i ukratko mu ispričala što mi se dogodilo. Policajci su ubrzo došli i uzeli naše podatke i izjave. Tom prilikom mi je jedan policajac koji me je saslušavao, a koji je prije toga obavio razgovor s napadačem, rekao da mu je A. K. izjavio da mu nije žao što je to učinio i da bi opet ponovio isto.

Rekao mi je da će zbog te izjave odmah biti odveden u zatvor. Mene je suprug odvezao na hitnu službu u KB Dubrava, gdje sam bila na obradi od petka oko 20 sati do subote oko 12 sati. Tijekom obrade utvrđeno je da sam u napadu teško tjelesno ozlijeđena, da mi je slomljena kost desne šake. Zadobila sam i podljeve od pada i udara leđima i glavom o tlo, dok su mi na vratu ostale masnice od davljenja. Možda je najozbiljnije bilo to što mi je od stresa opasno porastao krvni tlak na 205/110.

Zbog opasnosti od mogućih posljedica tako visokog tlaka, kao što su moždani ili srčani udar, liječnici su poduzimali sve što je trebalo kako bi mi se tlak vratio na normalne vrijednosti, što je trajalo cijelu noć. Ne moram vam objašnjavati pod kakvim sam stresom još uvijek, gotovo da od tada uopće nisam spavala”, požalila se Brkić.

Kaže nam da je bila neugodno iznenađena kada je naknadno doznala da je njezin napadač liječnik specijalizant u KB-u Dubrava.

“Njega su policajci odveli i prema meni dostupnim informacijama, priveli ga na Prekršajni sud u Zagrebu, gdje je kažnjen za remećenje javnog reda i mira po članku 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, tumači Brkić.

KB Dubrava: Nije zaposlen kod nas

Liječnik A. K. koji je u petak napao medicinsku sestru Renatu Brkić nije zaposlenik KB Dubrava, već Opće i veteranske bolnice “Hrvatski ponos” Knin, kazao je za UNU pravnik zagrebačke bolnice u Dubravi Zoran Špehar.  “Nemamo toleranciju prema bilo kakvom nasilju, no ovaj je trenutak prerano za donošenje stavova i odluka, jer još nismo primili službeni policijski izvještaj. Kada to primimo, svakako ćemo se konzultirati s OB Knin čiji je liječnik zaposlenik, pa ćemo vijeti koje su mjere moguće i adekvatne. Liječnik ovdje samo odrađuje onaj dio edukacije koji zbog opreme ne može dobiti u svojoj bolnici, pa smo u ovoj situaciji u specifičnom položaju, no sigurno ćemo sve pažljivo razmotriti”, kazao je Špehar.

“Na poslu nikada nije pokazao nikakve naznake agresije. Da se mene pita, izbacio bih ga odmah, no pravno-formalna odluka ići će nakon konzultacije s njegovom matičnom bolnicom”, kazao je Večernjem listu pomoćnik ravnatelja prof. Toni Kolak.

Stižu osude

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje fizički napad na medicinsku sestru koji se dogodio u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu u petak, 14. listopada pri čemu je medicinska sestra teško ozlijeđena. Medicinsku sestru fizički je napao liječnik, koji je u tom trenu u ordinaciji prisutan kao otac maloljetnog pacijenta. Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim i teško zabrinjavajućim. Čuo sam se s našom ozlijeđenom članicom i Komora joj je odmah po prijavi slučaja osigurala pravnu pomoć”, rekao je predsjednik HKMS-a, Mario Gazić.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) najoštrije osuđuje svako nasilje spram zdravstvenih djelatnika, tako i nasilje koje je, kako su objavili mediji, počinio liječnik, otac pacijenta, spram medicinske sestre u pedijatrijskoj ambulanti u Zagrebu. HUBOL izražava žaljenje što je počinitelj ovog incidenta liječnik tj. osoba koja je i sam zdravstveni djelatnik. Svi zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, liječnici i svi ostali svakodnevno su, nažalost, redovito izloženi verbalnom i fizičkom nasilju”, priopćili su iz HUBOL-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.