Prati nas

Zdravlje

Ah i valovi...

Šteti li hrana iz mikrovalne pećnice zdravlju?

Brzo zagrijavanje i kratko kuhanje u minimalnoj količini vode je način kuhanja koji najbolje zadržava hranjive tvari.

Objavljeno

|

Je li mikrovalna štetna?
foto: Vlad Zaytsev/Unsplash

Iako su prvaci korištenja mikrovalne pećnice Amerikanci, sada već i svaki hrvatski dom ima ovaj uređaj, makar za “skupljanje prašine”. Popularne mikrovalke, ako za ništa drugo, korisne su za odmrzavanje hrane i podgrijavanje tekućina i gotovih jela. A postoje i domaćice koje se kunu da u mikrovalnoj mogu skuhati obrok ukusan kao u najboljoj pećnici.

Uz sve to, već desetljećima traju rasprave o tome koliko su mikrovalne pećnice dobre za samu hranu pa će se u beskrajnim mudrovanjima na društvenim mrežama pronaći i oni koji tvrde da “mikrovalovi ubijaju hranjive sastojke” te da je hrana iz mikrovalke – nezdrava.

Kako radi to čudo?

Razumijevanje principa rada mikrovalnih pećnica može pomoći u razjašnjavanju odgovora na ova uobičajena pitanja. Mikrovalne pećnice kuhaju hranu koristeći valove energije koji su slični radio valovima, ali su kraći. Ti su valovi nevjerojatno selektivni, prvenstveno utječu na vodu i druge molekule koje su električki asimetrične – jedan im je kraj pozitivno, a drugi negativno nabijen. Mikrovalovi uzrokuju vibriranje ovih molekula i brzo stvaranje toplinske (toplinske) energije, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole Harvard.

Štete li mikrovalovi hrani?

Neke se hranjive tvari razgrađuju kada su izložene toplini, bilo da je riječ o mikrovalnoj ili običnoj pećnici. Vitamin C je možda najjasniji primjer. Ali budući da je vrijeme kuhanja u mikrovalnoj pećnici kraće, kuhanje u mikrovalnoj pećnici bolje čuva vitamin C i druge hranjive tvari koje se zagrijavanjem razgrađuju.

Što se povrća tiče, kuhanje u vodi mu oduzima dio hranjive vrijednosti zbog toga što se hranjive tvari otapaju u vodi. Na primjer, kuhana brokula gubi glukozinolat, spoj koji sadrži sumpor, a koji ovom povrću može dati svojstva u borbi protiv raka (kao i okus koji mnogi smatraju karakterističnim, a neki odvratnim). Je li kuhanje povrća na pari – čak i kuhanje u mikrovalnoj pećnici – bolje? U nekim aspektima – da. Na primjer, brokula kuhana na pari sadrži više glukozinolata od kuhane ili pržene brokule.

Je li hrana iz mikrovalke opasna po zdravlje?

Brzo zagrijavanje i kratko kuhanje u minimalnoj količini vode je način kuhanja koji najbolje zadržava hranjive tvari. Mikrovalna pećnica ispunjava te kriterije. Korištenje mikrovalne pećnice s malom količinom vode zapravo kuha hranu iznutra prema van. To zadržava više vitamina i minerala od gotovo bilo koje druge metode kuhanja i pokazuje da hrana iz mikrovalne pećnice doista može biti zdrava.

Ali, nemojmo se previše gubiti u detaljima. Povrće, na bilo koji način da ga pripremite, dobro je za vaše zdravlje, a ljudi općenito jedu premalo povrća. Je li onda mikrovalna pećnica dobra ili loša? Odgovor na ovo pitanje glasi: mikrovalna pećnica je čudo inženjerstva, čudo praktičnosti – a ponekad je hrana iz nje hranjivija nego “obično” kuhana hrana.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.