Prati nas

Zdravlje

vrijeme je važno

Četiri tiha znaka moždanog udara

Pacijenti koji ni ne znaju da su imali moždani udar, kasno ili nikako počnu liječiti svoje stanje te propuštaju spriječiti potencijalne buduće moždane udare.

Objavljeno

|

Kako prepoznati moždani udar?
foto: Ivan Aleksić/Unsplash

Najčešći simptomi moždanog udara su slabost ili utrnutost jedne strane tijela, poremećaj govora, poremećaj vida ili smetnje ravnoteže i koordinacije. No ovo iznimno opasno stanje mogu pratiti i puno blaži simptomi pri čemu pacijenti uopće ne shvate da su doživjeli moždani udar.

Upravo moždani udar koji je praćen manje poznatim ili manje očitim simptomima ponekad može biti puno štetniji za mozak i tijelo u cjelini. Pacijenti koji ni ne znaju da su imali moždani udar, kasno ili nikako počnu liječiti svoje stanje te propuštaju spriječiti potencijalne buduće moždane udare.

Za razliku od zdravstvenog incidenta kao što je srčani udar, gdje mogu postojati očiti znakovi nelagode ili boli, tihi moždani udar može uključivati sljedeće simptome koje često zanemarujemo:

  • Iznenadni nedostatak ravnoteže
  • Privremeni gubitak osnovnih pokreta mišića (uključujući i kontrolu mjehura)
  • Blagi gubitak pamćenja
  • Nagle promjene raspoloženja ili osobnosti
  • Probleme s kognitivnim vještinama i sposobnošću

U bilo kojem trenutku, ako ste kod sebe ili bližnjih primijeti bilo koji od ovih tihih simptoma, pozovite hitnu pomoć. Čak i ako osoba tvrdi da simptomi više nisu vidljivi, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć u slučaju da se nakon moždanog udara pojave odgođene komplikacije.

Više o moždanom udaru pročitajte ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.