Prati nas

Mozaik

Slomljeno srce, prazan novčanik

Hrvatski umirovljenici često nasjedaju na romantične prijevare, evo kako se obraniti

Romantične prijevare se događaju tako da kriminalac stvori lažni internetski identitet kako bi stekao naklonost i povjerenje žrtve. Prevarant u tom slučaju koristi iluziju romantične ili bliske veze kako bi manipulirao i/ili pokrao žrtvu.

Objavljeno

|

foto: Cody Dagg/Unsplash

Crikvenička policija provela je kriminalistika istragu nad umirovljenicom zbog sumnje da je počinila četiri prijevare. Slučaj je to o kojem je policija izvijestila u studenom, a pokazuje kako ista osoba može istovremeno počiniti prijevaru, ali i biti žrtvom istog zločina.

Dignula je kredit, prevarila prijatelje

Naime, osumnjičena šezdesetogodišnjakinja je tijekom 2018. godine do listopada 2022. posudila novac od četvero ljudi i nije ga vratila. No u korijenu je računalna prijevara na koju je nasjela i koju je prijavila još 2018. godine. Kako je izvijestila policija, preko jedne društvene mreže u srpnju 2018. upoznala je muškarca koji joj se predstavio kao američki časnik i s njim je ostvarila virtualnu ljubavnu komunikaciju.

Ni ne sumnjajući da se s druge strane nalazi prevarant, žena je povjerovala kako će joj muškarac u kojega se zaljubila preko interneta na kućnu adresu poslati paket velike vrijednosti, u kojem se, između ostalog, nalazi i vrijedan dar za nju. Paket je trebala pričuvati, a uskoro je primila poruku s nepoznate e-mail adrese da se paket nalazi na talijanskoj granici te da mora platiti određeni novčani iznos kako bi joj stigao adresu.

Nakon što je uplatila novac, uskoro je dobila nekoliko sličnih poruka te je od rujna do prosinca 2018. na račune više osoba u inozemstvu radi plaćanja raznih troškova paketa (poreza, dostave, ležarine i dr.) uplatila oko 800.000 kuna. S obzirom na to da nije primila najavljeni paket, shvatila je da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Da bi otplatila sve te navodne troškove paleta, žena je podignula kredit, no trebalo joj je još novca. Kako je policija utvrdila istragom, tijekom 2018. godine pa do listopada 2022. godine ona je sama prevarila četiri osobe u dobi od 62, 63 i 64 godine, od kojih je posudila novac koji nije vratila. Posuđenim je novcem plaćala troškove paketa ili vraćala kredit. Svoje je žrtve na kraju oštetila za oko 930.000 kuna.

Oficir Gibson pred talijanskom policijom

U drugom sličnom slučaju, jedna je umirovljena Karlovčanka izgubila 6.000 eura, doznalo se u studenom. No za razliku od velike većine sličnih prijevara, njen je „romantični prevarant“ završio na policijskom ispitivanju. Riječ je o državljaninu Nigerije s talijanskom adresom, Jerryju Okateu (26), koji joj se predstavio kao časnik američke vojske u Afganistanu Anthony Gibson.

Kako su objavili mediji, žena je s prevarantom počela razmjenjivati romantične poruke nakon što ga je u lipnju 2022. prihvatila kao prijatelja na Facebooku. Nakon što se “dogodila kemija”, zatražio ju je adresu kako bi joj poslao svoje dokumente i novac koji na povratku iz Afganistana ne može ponijeti sa sobom u SAD. Na kraju mu je poslala svoje podatke i email adresu, a on je zatražio 6.000 eura od nje kako bi podmirio troškove dostave. Bilo je to 30. lipnja 2020. kada mu je uplatila novac koji je on podigao i nikad joj se više javio nije. Optužen je za prevaru, a karlovačko tužiteljstvo za njega traži godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Prevaranta je privela talijanska policija na temelju izdanog europskog istražnog naloga.

Čekao paket s novcem, ostao i bez onoga što je imao

Zadarska policija je prije nekoliko dana objavila da  provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 69-godišnjaka, a u igri je bilo čak 30.000 kuna. Oštećeni je tijekom studenog ove godine putem društvene mreže komunicirao s ženskom osobom koja mu se predstavila kao pripadnica američke vojske u misiji te ga obavijestila kako će mu dostaviti veću količinu novca na čuvanje, uz obećanje da će ona naknadno, sljedeće godine doći u Hrvatsku zbog kupnje nekretnine.

Radi dostave novca u Hrvatsku oštećeni je kontaktirao s nepoznatom muškom osobom koja mu je trebala poslati novac te je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket s novcem biti dostavljen na adresu nakon uplate 4.000 eura za carinjenje, nakon čega je oštećeni uplatio traženi novčani iznos. Međutim, nakon što je uplatio novac ponovno je primio zahtjev za daljnju uplatu  novca, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Što je to romantična prijevara?

U svim ovim slučajevima riječ je o takozvanim romantičnim prijevarama. One se događaju tako da kriminalac stvori lažni internetski identitet kako bi stekao naklonost i povjerenje žrtve. Prevarant u tom slučaju koristi iluziju romantične ili bliske veze kako bi manipulirao i/ili pokrao žrtvu.

Kriminalci koji izvode romantične prijevare stručnjaci su u onome što rade i djelovat će iskreno, brižno i uvjerljivo. Prisutni su na većini stranica za upoznavanje i društvenih mreža, a najčešće je riječ o organiziranom kriminalnu čiji izvršitelji sjede na drugom kontinentu.

Namjera prevaranta je uspostaviti odnos što je prije moguće, stvoriti emocionalnu reakciju kod žrtve i zadobiti njeno povjerenje. Kako pokazuju brojni hrvatski primjeri, prevaranti mogu čak predložiti i brak, navesti žrtvu na pomisao da će se uskoro sresti u stvarnom životu – ali to se nikada neće dogoditi. Na kraju će uvijek tražiti novac.

Najčešće se predstavljaju kao američki vojnici

Prevaranti žrtvama najčešće govore da su karijerom u drugim zemljama. U hrvatskim slučajevima, najčešće se predstavljaju kao američki vojnici koji su angažirani na bliskoistočnim ratištima, a sve kako bi lako izbjegli osobni susret. U konačnici će tražiti novac za navodnu hitnu medicinsku pomoć ili za troškove transfera puno većeg iznosa novca koji bi trebao sjesti na žrtvin račun.  Važni je znati, ako netko koga upoznate na internetu treba podatke o vašem bankovnom računu za uplatu novca, najvjerojatnije koristi vaš račun za izvođenje drugih shema krađe i prijevare.

Hrvatska policija već godinama upozorava na ovakve sheme u kojima prevaranti vrebaju, najčešće, usamljene starije žene, a u manjem dijeli i starije usamljene muškarce. Ono što je važno jest, upozoravaju iz MUP-a, žrtve ne bi trebale osjećati sram.  U trenutku kada posumnjaju da su prevarene, žrtve trebaju prekinuti sve kontakte, pri čemu trebaju sačuvati svu ostvarenu i zabilježenu komunikaciju te moraju pozvati policiju. Ako je žrtva dala bankovne podatke prevarantu, o svemu žurno valja izvijestiti banku.

No ne bavi se samo hrvatska policija s romantičnim prijevarama. I čuveni FBI ima svoj popis na kojem stoje ovi savjeti:

  • Pazite što objavljujete i javno objavljujete na internetu. Prevaranti mogu koristiti pojedinosti koje dijelite na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje kako bi vas bolje upoznali i ciljali.
  • Istražite fotografiju i profil osobe pomoću online pretraživanja da vidite jesu li slika, ime ili detalji korišteni negdje drugdje.
  • Idite polako i postavljajte puno pitanja. Tražite konzistentnost u odgovorima.
  • Pazite ako vam se pojedinac čini presavršenim ili vas brzo zamoli da komunikaciju sa servisa za upoznavanje ili društvene mreže prebacite na druge kanale.
  • Čuvajte se osoba koje vas pokušavaju izolirati od prijatelja i obitelji ili traže neprikladne fotografije ili financijske podatke koji bi kasnije mogli biti iskorišteni za iznuđivanje.
  • Ako osoba s kojom komunicirate obeća da će se s vama osobno sastati, ali onda uvijek smisli ispriku zašto se ne može s vama naći, vrijeme je da vam se uključe alarmi. Ako niste upoznali osobu ni nakon nekoliko mjeseci, iz bilo kojeg razloga, imate dobar razlog za sumnju.
  • Nikada ne šaljite novac nikome s kim ste komunicirali samo putem interneta ili telefonom.
Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “S godinama bolji – Aktivno i zdravo starenje”
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.