Prati nas

Vijesti

Vozi, bez zaustavljanja!

Veliki napredak: Hrvatska ulazi u šengenski prostor s prvim danom 2023. godine

Odlukom se na Twitteru pohvalio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je objavio fotografiju s ugovorom u društvu s češkim kolegom Vitom Rakušanom.

Objavljeno

|

foto: Jure Orlić/Pixabay

Od 1. siječnja 2023. ukidaju se kontrole osoba na kopnenim granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom te na morskoj granici s Italijom.

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor. Tako su odlučili mjerodavni ministri na svom sastanku u Bruxellesu, javljaju agencije. To znači da će s Novom godinom prestati granične kontrole osoba na granicama s drugim članicama toga prostora, a to su Slovenija, Italija i Mađarska. Hrvatska je 27 članica šengenskog prostora, piše DW.

Već prije početka susreta oko Hrvatske nije bilo gotovo nikakvih dvojbi. I češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan, čija zemlja trenutno predsjeda Europskoj uniji, i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas, kao i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe izrazili su uvjerenje da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo.

Oglas

Dvojbe su postojale oko Bugarske i Rumunjske, koje nisu dobile zeleno svjetlo jer nije postignut konsenzus. Austrija se protivi ulasku Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor zbog prevelikog broja migranata koji dolaze Balkanskom rutom.  Kontrola osobnih dokumenata u zračnim lukama bit će ukinuta 26. ožujka 2023.

Odluku je preko Twittera objavilo i češko predsjedništvo Europske unije. Odlukom se na Twitteru pohvalio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je objavio fotografiju s ugovorom u društvu s češkim kolegom Vitom Rakušanom.

“Za Hrvatsku i njezine državljane ulazak u šengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu”, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). On očekuje da će to poboljšati prometnu povezanost i olakšati gospodarsku suradnju Hrvatske s drugim članicama EU-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.