Prati nas

Satira

Entomološka transformacija

Nekima će pojesti čitavu mirovinu: Novi europski porez već od lipnja! ZUH traži dohodovni cenzus

Porez će se plaćati mjesečno prema tromjesečnim obračunima. No iz Ministarstva financija poručuju da odgovorni građani ne trebaju strahovati.

Objavljeno

|

Isplati li se 13. mirovina?
foto: Plameni jazavac

Gotovo svi hrvatski građani će od 1. lipnja biti obuhvaćeni novim poreznim davanjem kojeg je Europska komisija propisala za sve članice Europske unije.

Takozvani GT porez u ostatku Europske unije zaživjet će 1. svibnja, no kako doznajemo od visokog izvora u Vladi RH, Hrvatska je dobila jednomjesečnu poštedu. “Vjerujemo da ćemo do tada uspjeti sve financijske sustave pokrenuti i prebaciti na novu valutu. Euro nas je iznenadio i dočekao nas je pomalo nespremne”, kaže naš sugovornik.

Gibberish tax (GT, porez na blebetanje) je svojevrsna penalizacija za sve osobe koje pišu komentare na društvenim mrežama ispod tekstova koje nisu pročitale. “Digitalni prostor postaje sve zagađeniji besmislenim i agresivnom komentarima. Zato smo se odlučili to naplatiti, a novac preusmjeriti u razvoj umjetne inteligencije koja bi pisala smislene komentare i stvarala dojam inteligentne rasprave na društvenim mrežama“, objasnio je europski povjerenik za entomološku transformaciju Jean Punaise.

Oglas

Porez će se naplaćivati mjesečno prema tromjesečnom prosjeku broja besmislenih komentara, dok će njegova naplata, logično, biti povjerena teleoperatorima koji će ga ugraditi u mjesečne račune za telekomunikacije.

“Još nije kasno da se zaustavi ova katastrofa”, kazala je Milka Buncek, predsjednica Zajednice umirovljenika Hrvatske (ZUH). “Znam da mnogi naplatu poreza po količini objavljenih bedastoća smatraju poštenom, no mnogim umirovljenicima bi to moglo pojesti čitavu mirovinu. Dapače, možda im mirovina neće biti dovoljna. Tražimo da se u formulu za izračun novog poreza uvede i dohodovni cenzus”, kazala je.

Milka Buncek (ZUH): Što nam rade? (foto: Plameni Jazavac)

Buncek dodaje da u ZUH-u razmišljaju i o prosvjedu na glavnom zagrebačkom trgu, no svjesni su potencijalnih ograničenja svojih apela i akcija. “Ne možemo računati da će se naši članovi odazvati na prosvjed, jer su od svih građana upravo umirovljenici najzauzetiji komentiranjem na društvenim mrežama. Jednostavno nemaju vremena za prosvjedovanje”, analizirala je predsjednica ZUH-a za satirički portal Plameni Jazavac.

Iz Ministarstva financija pak poručuju da odgovorni građani ne trebaju strahovati od novog poreza. Dovoljno je da na našoj stranici Facebooka ispod linka na ovaj članaka napišu “Što nam rade?” kako bi dokazali da nisu među onima koji komentiraju samo na temelju sličica i naslova.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.