Prati nas

Mozaik

Krezubi, ne svojom krivnjom

Halilović: U Jugoslaviji su muslimanima čupali zdrave zube, liječili su samo komuniste

Strah od zubarskog stolca zajednički je svima, no postoje oni koji se boje još više. To su oni koji su preživjeli komunističke mučitelje u bijelim kutama pa su i danas posljedično krezubi, posvjedočio je efendija Halilović.

Objavljeno

|

Stradanja muslimana u Jugoslaviji
screenshot: Kocka, kocka, kockica/RTS

S višedesetljetnim odmakom, malo tko više ima sačuvan cjeloviti doživljaj nekadašnje Jugoslavije. Mlađi o njoj govore s podsmijehom, dok njihovi djedovi i bake nostalgično govore o državi u kojoj su bili mladi, zdravi, lijepi i potentni. Sjećanje je varljivo, a samo dokumenti govore istinu, kažu povjesničari.

No jedno je sjećanje uzbunilo regiju. Nezim efendija Halilović, bivši rukovoditelj Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, objavio je da su muslimani u bivšoj državi bili stravično zlostavljani u zubarskim ordinacijama. Naime, ovaj čovjek blizak Bakiru Izetbegoviću (SDA), posvjedočio je na televiziji Hayat da su njegovim sunarodnjacima komunistički zubari čupali zdrave zube!

“Odnos prema vjerničkim porodicama, šta to znači? To znači da nam je stomatolog, zubar Stojan, Zoran ustvari, svakoga četvrtka dolazio iz Rogatice da bi on nama vadio zube. Zdrave zube. Kad zaboli zub koji je malo pokvaren. Mi koji smo bili vezani za džamiju, mi vjerničke porodice, osim djece komunista. Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da im se popravljaju zubi, i oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju”, pojadao se imam.

“Mi smo (vjernici op. a.) samo mogli da čujemo zvuk toga aparata na kojem se popravljaju zubi, a devedeset posto tih, i nastavnika, su dolazili iz Srbije, iz Crne Gore, iz Kolašina… Oni i njihova djeca su popravljali zube, a mene kad god bi zabolio zub ja bih sa sabaha odnio knjižicu, pred‘o, otiš‘o, čuv‘o krave i onda kad krenem u školu odem i izvade mi zdrav zub. Zato mi sad ustvari i fali više od pola zuba, jer su mi povađeni dok sam još bio u osnovnoj školi”, ispričao je Halilović.

Tek kada je iz Žepe došao u Sarajevo shvatio je da postoji način i da se zubi liječe. “To je, ustvari, bio taj odnos one države prema muslimanima, prema Bošnjacima“, zaključio je mučno sjećanje na Jugoslaviju Halilović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.