Prati nas

Vijesti

Oslobođeni su Hrvati uhićeni u Zambiji. Grlić Radman: Djeca su naši državljani!

Osmero Hrvata optuženih za trgovinu djecom sud u Ndoli je oslobodio, a sudac Dominic Makalicha je prekinuo slučaj.

Objavljeno

|

Slučaj Zambija
screenshot: Youtube

Osmero hrvatskih posvojitelja kojima se sudilo za trgovinu ljudima danas su oslobođeni optužbe, javljaju zambijski mediji. Portal Kalemba tako piše da se Hrvati slobodno mogu vratiti kući.

Osmero Hrvata optuženih za trgovinu djecom sud u Ndoli je oslobodio, a sudac Dominic Makalicha je prekinuo suđenje na traženje državnog odvjetnika Mahapea Libakenija. Zambijski mediji napominju kako je sudac kazao da povlačenje optužnice nije isto što i oslobađajuća presuda. Trenutno nije poznato zašto je Zambija odustala od optužbi, kao ni to što će se dogoditi s četvero maloljetnih hrvatskih državaljana koji su oduzeti svojim posvajateljima.

“Sud je odbacio optužnicu, a Hrvati moraju u roku 48 sati napustiti Republiku Zambiju. Pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih elemenata. Naš idući korak je zaštiti i iskazati brigu o djeci koja imaju hrvatske dokumente. Uz sav napor, nažalost nismo mogli doći do djece. Ona su hrvatski državljani, imaju hrvatske isprave. Smatramo ih hrvatskim državljanima. Imaju zaštitu”, kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naglasio je da su Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova bili aktivno uključeni u pružanje pomoći hrvatskim građanima u Zambiji sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima i praćenje slučaja te da su kontaktirali s zambijskim ministrima.

“U ovom trenutku nemam potvrdu o tome što je sud točno odlučio, već samo obavijest iz veleposlanstva da članovi obitelji moje klijentice dolaze sutra u Hrvatsku. Prema istoj informaciji vratit će se bez djece”, rekla je za Telegram kratko Sandra Marković, odvjetnica obitelji jednog od parova.

Podsjetimo, Dubravka Šimonović, bivša posebna izvjestiteljica UN-a za borbu protiv nasilja nad ženama upozorila je prije mjesec dana medije i građane da četiri para ne mogu biti osuđena za pokušaj trgovanja djecom.

“Prema medijima iz Zambije i RH parovi iz RH su optuženi za pokusaj trgovanje djecom, no posvojenje nije trgovanje djecom, jer nema elementa iskorištavanja djece od strane parova koji su ih posvojili”, navela je u javnoj objavi Šimonović.

“Zambia je ratificirala UN Palermo protokol 24. travnja 2005. a Hrvatska 2003. godine (UN Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children, supplementing the United Nations Convention against Transnational Organized Crime New York, 15 November 2000). Članak 3. definira što je trgovanje ljudima”, objašnjava Šimović.

“Trgovanje ljudima znači angažiranje, transfer ili blokiranje osoba pomoću prijetnje ili uporabe sile ili drugih oblike prinude, otmice, prevare, obmane, zloupotrebe sile ili davanje odnosno primanje novca ili drugih oblika koristi kako bi se postigla privola osobe za kontrolu nad drugom osobom, u svrhu njenog iskorištavanja. Iskorištavanje uključuje eksploataciju prostitucije drugih, ili drugih oblika seksualnog iskorištavanja, prisilni rad ili ropstvo, ili oblici slični ropstvu, podčinjavanje ili uzimanje organa”, zaključuje ova UN-ova stručnjakinja.

Četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca 2022. u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli dok su pokušali napustiti zemlju s četvero djece koju su posvojili iz DR Konga.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.