Prati nas

Zdravlje

Živo, živo!

Godine nisu prepreka za dobru potenciju, važno je držati se ovih stvari

Ako trenutno patite od erektilne disfunkcije ili se nadate izbjeći takvu sudbinu, isprobajte ove savjete kako bi poboljšali svoje zdravlje i spolni život.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/mj

Prema medicinskim izvorima, kod 50 posto muškaraca u dobi između 40 i 70 godina u nekoj se mjeri javlja impotencija ili erektilna disfunkcija (ED), što se smatra prirodnom pojavom starenja. No to ne znači da vi morate biti “taj neki muškarac” i da vaš veseljko mora pjevati tužnu pjesmo o putu na jug. Zašto ne biste bili u onih drugih 50 posto? Možda vam se upalilo narančasto svjetlo na semaforu? To ne znači da ga ne možete vratiti na zeleno.

Erektilna disfunkcija se može javiti iz raznih razloga. Ponekad je to jednostavno nuspojava određenog lijeka. Međutim, kod otprilike 75 posto muškaraca uzrok je složeniji. Disfunkcija može proizaći iz vaskularnih bolesti, neuroloških bolesti, dijabetesa ili operativnih zahvata na prostati.

Ako trenutno patite od erektilne disfunkcije ili se nadate izbjeći takvu sudbinu, isprobajte ove savjete kako bi poboljšali svoje zdravlje i spolni život:

Na noge lagane!

Počnite hodati. Prema jednom istraživanju Sveučilišta Harvard, samo 30 minuta hodanja dnevno povezano je s 41 posto manjim rizikom oderektilne disfunkcije. Ostala istraživanja sugeriraju da umjerena tjelovježba može pomoći u vraćanju seksualne funkcije kod pretilih sredovječnih muškaraca s erektilnom disfunkcijom.

Dobar tek!

Dobro jedite. U studiji o starenju muškaraca u Massachusettsu, konzumiranje dijete bogate prirodnim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i ribe – s manje crvenog mesa i prerađenih žitarica – smanjio je vjerojatnost za erektilnu disfunkciju.

Obavite osnovne pretrage

Pazite na krvožilno zdravlje. Visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi, visok kolesterol i visoki trigliceridi mogu oštetiti arterije u srcu (uzrokujući srčani udar), u mozgu (uzrokujući moždani udar) i u penisu (uzrokujući erektilnu disfunkciju). Povećanje opsega struka također pridonosi impotenciji. Provjerite s liječnikom je li vaš krvožilni sustav – a time i vaše srce, mozak i penis – u dobrom stanju ili treba “uštimavanje” kroz promjene u načinu života i, ako je potrebno, lijekovima.

Što tanji struk, to bolja potencija

Veličina je važna, pa se riješite viška kilograma i ostanite vitki. Vitak struk je dobra zaštita od erektilne disfunkcije. Muškarac s opsegom struka od 106 cm ima 50 posto veće izglede da će imati problema s erekcijom nego onaj s opsegom struka od 82 centimetra. Gubitak kilograma može pomoći u borbi protiv erektilne disfunkcije pa su postizanje zdrave težine i njeno održavanje još jedna dobra strategija za izbjegavanje ili rješavanje tog problema. Pretilost povećava rizik od vaskularnih bolesti i dijabetesa, dva glavna uzroka erektilne difunkcije. I višak masnoće ometa nekoliko hormona koji također mogu biti dio problema.

Vježbanje zdjelice nije samo za žene

Jačanje mišića zdjelice može pomoći u poboljšanju erekcije. U jednom britanskom istraživanju se pokazalo da je izvođenje Kegelovih vježbi dva puta dnevno tijekom tri mjeseca, uz prestanak pušenja, ograničavanje alkohola i smanjenje težine, bilo daleko učinkovitije od same promjene životnog stila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.