Prati nas

Vrt

Ideja za novu vrtlarsku sezonu: Napravite povišenu gredicu i krenite s uzgojem povrća

Povišenu gredicu možete napraviti i u vlastitom vrtu, pa čak i na terasi i balkonu.

Objavljeno

|

Kako posaditi vrt?
foto: Andreas Göllner/Pixabay

Proljeće je vrijeme za radove u vrtu. Krenete li s uzgojem povrća ili voća, nećete doprinijeti samo svojem kućnom budžetu – jer nećete baš svu hranu morati kupovati – već ćete se i osjećati bolje. Naime, vrtlarstvo općenito smanjuje stres i tjeskobu te smanjuje razinu kortizola, što može ublažiti stres i visoki krvni tlak. Također povećava lučenje serotonina – hormona koji osigurava smirenost i osjećaj sreće. Dakle, u osnovi, pomaže kod depresije.

No što ako nam se zbog određenih zdravstvenih stanja ili visoke životne dobi teško prignuti i raditi na zemlji? Rješenje su povišene gredice.

Vrtlarstvo na povišenim gredicama izvrsna je zabava za starije osobe i osobe s poteškoćama u kretanju jer im približava vrt tako da mogu iskoristiti sve prednosti vrtlarenja bez većine problema svojstvenih standardnom vrtlarstvu.

Vrtlarstvo je dobra metoda da se ljude privoli da izađu iz kuće i rade nešto korisno i zdravo. Kada su u pitanju seniori to je vrlo važno. A osobe s poteškoćama u kretanju također mogu imati koristi od vrtlarstva s povišenim gredicama jer mogu lakše doseći te gredice i raditi u njima.

Studije su pokazale da vrtlarstvo povećava i razinu vitamina D jer to obično radite uz malo sunčeve svjetlosti. Vrtlarstvo je ujedno i vježba rješavanja problema i kao takva pomaže u smanjenju rizika od mnogih oblika demencije.

Vrtlarstvo je također dobar stil života za gotovo svakoga, ali posebno za starije osobe. Izađete li iz kuće i posvetite li se vrtlarenju, potrošit ćete mnogo energije i izmorit ćete se što će vam noću osigurati mirniji san.

Mnogi domovi za starije osobe uočili su prednosti vrtlarenja pa svojim štićenicima omogućuju vrtlarenje na povišenim gredicama. No povišenu gredicu možete napraviti i u vlastitom vrtu, pa čak i na terasi i balkonu. Uz malo volje, nekoliko dasaka i eventualnu pomoć oko njezine izgradnje, povišena gredica može vam već ovog proljeća osigurati kako ugodnu i korisnu zanimaciju, tako i zdravo povrće i voće iz vlastitog vrta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.