Prati nas

Mozaik

Riječ stručnjaka

Je li uvreda svećeniku reći da je pop?

Na pitanje zabrinutog vjernika odgovor je jasan: Kao i uvijek, treba voditi računa o tome tko koga kako naziva i koji mu je motiv.

Objavljeno

|

Analizirajući "Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije – Izjave i odluke," otkrivamo uvjete koje kum mora ispuniti, uključujući zrelost, pripadnost Katoličkoj Crkvi te primanje određenih sakramenata.
ilustracija: S. Bura/mj

Je li vaš župnik svećenik ili pop? Treba li se uvrijedi, ako ga nazovete popom? Pitanja su to koja je redakciji katoličkog tjednika Glas Koncila uputio jedan čitatelj. Zabrinut za oslovljavanje svog duhovnika, anonimni čitatelj ovako piše: ” U mojoj je župi uobičajeno govoriti svećeniku pop, a neki su mi rekli da je to uvredljivo. S druge strane kada čujem ‘velečasni’, to mi je previše službeno. Kako ispravno naslovljavati svećenike i časne sestre?”

“Svećenika osloviti s pop u nekim krajevima doista nije bilo uvredljivo. Vrijedi to za neke naše južne krajeve u kojima je to uobičajen pučki naziv za svećenika i on u sebi nema pejorativno značenje. Dapače, iz povijesti poznajemo i glasovite popove glagoljaše”, navodi u odgovoru Glas Koncila. Ali postoje i drugi scenariji, kažu.

“No postoje neki krajevi u Hrvatskoj i drugdje, a još više ljudi u tim krajevima koji nazivajući svećenika popom, taj naziv izgovaraju kao uvredu, a to su činili onda i s uvredljivim glagolom koji su upućivali drugima s kojima se, na primjer, nisu slagali u raspravi. Zato su uvredljivo govorili da im netko popuje.”

“Ako je u Vašoj župi svećeniku reći pop uobičajeno, onda valjda neće biti uvredljivo. Ipak, pripazite i na povijest toga naziva i na nakanu zbog koje se danas upotrebljava. Zato ćemo ponoviti: treba voditi računa o tome tko koga kako naziva i koji mu je motiv. Nama se čini da se smisao riječi pop, pa i tamo gdje se nekada upotrebljavala na neuvredljiv način, pomalo ispraznio i da se danas manje-više ne upotrebljava više s pozitivnim konotacijama, pa bi primjerenije bilo svećenika zvati svećenikom, župnikom, župnim vikarom (već prema njegovoj službi), a redovnice i dalje časnim sestrama i prema redovničkom imenu”, zaključuju u Koncilu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.