Prati nas

Vrt

Proljetni radovi u vrtu

Svi žele visoke gredice u vrtu, ovo su materijali od kojih ih možete napraviti

Važno je dio okvira gredice zakopati u zemlju kako bi se spriječio prodor korova, savjetuju iskusni vrtlari, a od vrste odabranog materijala ovisi koliko ćemo dugo uživati u svojoj povišenoj gredici.

Objavljeno

|

Gredica od paleta
foto: Virginia Das Neves/Scopio

Kao što smo u prvom dijelu ovog serijala rekli, visoke gredice su posljednjih godina pravi vrtlarski hit. To su prepoznali i trgovački lanci s vrtnim programom koji nude već gotove okvire koje samo treba sastaviti na željenom mjestu u vrtu. No mnogi kućni majstori posegnut će za materijalima od kojih će „od nule“ sastaviti svoju visoku gredicu. Na taj je način moguće uštedjeti značajan novac, sagraditi gredicu baš po svojoj mjeri, a pri tom se i zabaviti.  

Možete odabrati bilo koji materijal koji imate pri ruci za izgradnju visokih gredica – drvo, kamen, cigle ili blokove od cementa. Izbjegavajte obojeno ili tretirano drvo koje može ispuštati kemikalije ili olovne čestice u supstrat kojim ćete ispuniti okvir gredice, budući da ih biljke lako apsorbiraju i ugrađuju u svoja tkiva. U nastavku ćemo detaljnije obrazložiti prednosti i mane pojedinih materijala.

Neobrađeno drvo

Bor je najjeftiniji, ali će istrunuti nakon nekoliko godina, kao i mnoga druga neobrađena drva. Jela će trajati nešto duže. Drva koja su otporna na trulež, poput cedra, sekvoje ili rogača, trajat će mnogo dulje; no njihova glavna mana je – visoka cijena. Od svih, cedrovo drvo je najbolji izbor jer je otporno na trulež i izdržljivo je – trajat će 10 do 15 godina. Izuzetno izdržljivim se pokazao i ariš. Daska debljine 5 centimetra trebala bi trajati desetljeće bez ikakve zaštite.

Tretirano drvo

Moderno tretirano drvo sadrži kemikalije za sprječavanje truljenja. Istraživanja su pokazala da je curenje kemikalija iz takvog drveta u supstrate neškodljivo, no mnogi vrtlari još uvijek imaju zazor od takvih materijala. Zbog toga neki od njih unutrašnjost gredice oblažu polietilenskom folijom.

Kompozitno “drvo”

Na tržištu se mogu pronaći materijali koji nalikuju drvetu, no zapravo su napravljeni od reciklirane plastike i fiberglasnih vlakana. Mana im je cijena, no traju vječno.

Isluženi željeznički pragovi

Ponekad se možemo domoći starih željezničkih pragova koji su tretirani protiv truljenja pa ih možemo jednostavno položiti na tlo bez dodatne zaštite. Stari željeznički pragovi tretirani kreozotom, čini se, ne predstavljaju zdravstveni  problem jer se većina kreozota isprala iz njih.

Palete

Palete mogu biti jeftin izvor materijala za visoke gredice, sve dok znate odakle dolaze. Izbjegavajte palete koje su tretirane kemikalijom zvanom metil bromid. To je kemijsko sredstvo koje može narušiti endokrini sustav i utjecati na reproduktivno zdravlje. Većina proizvođača paleta je prestala koristiti ovu kemikaliju 2005. godine, ali mnoge stare palete još uvijek su natopljene njome. Potražite oznaku „HT“ na paleti koja kaže da je drvo toplinski obrađeno. Ako na površini palete nema oznake ili ne možete potvrditi da je toplinski obrađena, nemojte koristiti paletu za svoju visoku gredicu.

Beton ili opeka

Imajte na umu da će beton s vremenom povećati pH vrijednost supstrata pa će možda biti nužno obaviti i korekciju kiselosti sadržaja visoke gredice.

Betonski blokovi

Dodatna nakupljena toplina iz betona savršena je za mediteranske vrste biljaka, poput ružmarina i lavande.

Kamen

Na pojedinim lokacijama je lako dostupan i jeftin. Metodom suhozida moguće je napraviti niže visoke gredice.

U sutrašnjem nastavku donosimo pregled materijala (supstrata) s kojim je moguće kvalitetno napuniti visoke gredice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.