Prati nas

Mozaik

Mudri zetovi

5 savjeta za zetove: Kako se pametno ulizivati punici i puncu

I punice i punci su nepresušno vrelo savjeta, prijedloga i smjernica. Loša stvar je što će vam ih ponuditi i kad niste to tražili pa je možda najbolje da sve okrenete u vlastitu korist.

Objavljeno

|

Kako biti dobar s punicom?
ilustracija: S. Bura/mj

Ma kako mislile da su prefrigane, punice je lako pročitati i osvojiti. Osim što žele da volite njihovu kćer, punice žele da volite i njih. S puncima je nešto teže, jer ma kako se trudili, nikada nećete biti dovoljno dobri za njihovo dijete.

Uglavnom, svakom mudrijem zetu punica jede iz ruke, a i punac se s vremenom dade pripitomiti. Nulta točka cijele priče jest da ste dobar suprug njihovoj kćeri, a u nastavku pročitajte pet lakih koraka koji će sve nadograditi, olakšati vam život i od vas učiniti sretnog čovjeka.

1. Pokažite interes za njihovu obiteljsku povijest, ma koliko vam se zijevalo

Svaka obitelj je plemenska zajednica sa svojim vlastitim vrijednostima, tradicijama i poviješću. Mudar zet će saslušati puničine priče od stoljeća sedmog; bilo da se radi o obiteljskim receptima ili nekadašnjem teškom životu tete Mare iz Udbine.

Pozorno slušajte punca kada vam priča o vremenu kada je on drmao poduzećem, ali i njegovu obiteljsku povijest. Iz iskustva govorimo da 95 posto hrvatskih punaca misli da ima korijene u nekoj plemenitaškoj lozi. Nemojte se smijati. Samo slušajte. I postavite pokoje pitanje da budu sigurni da ih pratite.

2. Budite korisni, punice obožavaju zetove sa “zlatnim rukama”

Ako ste sa suprugom posjetili njenu majku, vjerojatno biste radije slušali čitanje telefonskog imenika, nego njihovo pretresanje događaja u susjedstvu. Pronađite si neke sitne poslove koje možete obaviti u puničinoj kući. Zategnite prekidače, zabrtvite prozore, podmažite vrata koja škripe.

Punice jednostavno luduju za zetovima koji znaju raditi “muške” poslove po kući. Odvijač i kliješta put su do njenog srca, a cijela ulica će vas znati kao “sposobnog zeta sa zlatnim rukama”. Ako je u obiteljskoj slici i punac, budite oprezni. Možda je ipak bolje da ga prvo pitate treba li što obaviti kako se ne bi osjetio drugom violinom na vlastitom teritoriju.

3. Budite darežljivi, punice vole male znakove pažnje

Riješite se zmije iz novčanika i razmislite što darovati punici. O darovima razmišljajte kao o investiciji u vlastito preživljavanje. Bi li vam bilo draže da vas punica brani pred suprugom ili da vašoj supruzi govori kako je mogla “puno bolje proći u životu”?

Dakle, ne morate punca i punicu slati na Karibe, ali neki zgodan cvijet (po mogućnosti lončanica) s vremena na vrijeme, mogao bi vam popraviti rejting. Ili set alata za punca. Nasumični činovi ljubaznosti i darivanja izgradit će povjerenje u vašem odnosu.

4. Pitajte punicu za savjet, a ponekad i punca

I punice i punci su nepresušno vrelo savjeta, prijedloga i smjernica. Loša stvar je što će vam ih ponuditi i kad niste to tražili pa je možda najbolje da sve okrenete u vlastitu korist: pitajte ih za mišljenje, neka misle da vam je njihov savjet važan. Ako su punica i punac stručnjaci u nekom polju, možda vam ti savjeti budu zaista korisni. U svakom slučaju, oni će se osjećati važnima i poštovanima, a zet će u njihovim očima porasti za dodatnih deset bodova.

5. Pažljivo birajte riječi, jako pažljivo

Pazite što govorite, jer jedna pogrešna riječ može uništiti sve. Važno je znati što reći, ali jednako je važno znati što ne reći. Drugim riječima, važno je biti osjetljiv i svjestan onoga što punica i punac misle i osjećaju. Ako ste ljuti “možemovac”, a oni misle da je HDZ jedini jamac stabilnosti ove zemlje i drže sliku Franje Tuđmana na nahtkaslu, možda je bolje ne razgovarati o politici. Usredotočite se na druge stvari i na druge teme koje ih zanimaju.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.