Prati nas

Vijesti

Kriza mirovina

Državnoj mirovini nitko ne vjeruje, čak polovina Nijemaca strahuje od siromaštva u starosti

U Njemačkoj rijetki očekuju bezbrižnu mirovinu. Trećina Nijemaca misli da ih u mirovini čeka stezanja remena i život u oskudici, pokazalo je istraživanje.

Objavljeno

|

Kolike su njemačke penzije?
ilustracija: S. Bura/mj

Gotovo polovina građana Njemačke zabrinuta je za svoju financijsku situaciju u starosti. Kako pokazuje istraživanje koje je naručilo Udruženje njemačkih banaka (BdB), 45 posto osoba u dobi od 30 do 59 godina strahuje da će biti u lošem financijskom položaju kada odu u mirovinu. Prije tri godine udio takvih ispitanika iznosio je je 30 posto. 

“Očekivanja su se jako pogoršala posljednjih godina. Ovaj rezultat naše ankete je zabrinjavajući”, rekla je Henriette Peucker, zamjenica generalnog direktora BdB-a.

Pesimizam je posebno izražen među osobama od 18 do 29 godina.  Njih 49 posto već sada strahuju da neće dobro financijski proći u starosti. U 2020. godini tu je tjeskobu osjećalo samo 20 posto mladih.

Općenito, većina (93 posto) od više od 1.300 sudionika ankete provedene u veljači, pretpostavlja da je “jako puno ljudi” u Njemačkoj pogođeno siromaštvom u starosti i da će imati znatno manje novca na raspolaganju kada odu u mirovinu nego prije. Gotovo dvije trećine (64 posto) onih koji još nisu otišli u mirovinu vjeruju da će se s godinama morati ozbiljno financijski ograničiti.

Prema dostupnim informacijama, sada se više razmišlja o mirovinskim modelima koji su alternativni državnoj mirovini. Primjerice, od ispitanika u dobi od 50 i više godina koji još nisu otišli u mirovinu, 44 posto njih ima dopunsko osiguranje u tvrtki-poslodavcu, a 41 posto u privatnom dopunskom osiguranju. 51 posto ispitanika misli da bi država trebala poticati građane da se sami više brinu za vlastitu starost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.