Prati nas

Mozaik

Neistraženi teritorij

Je li Ana Obregon otišla predaleko koristeći sjeme mrtvog sina?

Znakovito, Alessandro Lequio, otac pokojnog Alessa Lequia i bivši partner glumice Ane Obregon, odbio je komentirati rođenje svoje biološke unuke.

Objavljeno

|

Ana Obregon postala majka
Ana Obregón (screenshot: RTE/Youtube)

Španjolska glumica i voditeljica Ana Obregon, hrvatskoj javnosti najpoznatija po strastvenoj vezi s nogometašem Davorom Šukerom, u samo nekoliko dana dva je puta bila glavna medijska senzacija diljem svijeta.

Prvi put se to dogodilo kad je trač magazin Hallo! objavio fotografije u kojima sjedi u invalidskim kolicima dok u naručju drži bebu pred bolnicom u američkom Miamiju. Nekoliko dana poslije mediji su prenijeli njen demanti objavljene informacije da je u 69. godini života angažirala surogat majku kako bi joj rodila djevojčicu imenom Ana Sandra.

“To je moja posvojena unuka”, kazala je Obregon objasnivši da je začeta sjemenom njenog sina koji je preminuo prije tri godine od posljedica maligne bolesti. Aless je u trenutku svoje tragične smrti imao samo 27 godina, a njegov odlazak u potpunosti je slomio Obregon koja do zadnjeg trenutka nije gubila nadu. Sin joj je, povjerila je to časopisu Hola!, na samrtnoj postelji povjerio kako želi postati otac, što mu je majka 20. ožujka ove godine i ostvarila.

Prema pisanju BBC-a, uzorak Alessove sperme zamrznut je i pohranjen prije mladićeve smrti 2000. godine u New Yorku. Biološka majka koja je donijela dijete na svijet navodno je žena kubanskog podrijetla koja živi u Floridi. Upravo je ta vijest da je Ana Obregon platila surogatstvo u Sjedinjenim Državama izazvala bijes ministara lijeve španjolske vlade, a slučaj je otvorio široku nacionalnu raspravu.

Ministrica ravnopravnosti Irene Montero osudila je praksu surogatstva kao “oblik nasilja nad ženama”. No, glumica koja je poznata po ulogama u humorističnim serijama i komedijama, nastalu halabuku vidi kao “apsurd” i tvrdi da je surogatstvo oblik umjetne oplodnje koji je legalan u većini svijeta izvan Španjolske. Naime, riječ je o postupku kada surogat majka pristane nositi i roditi dijete u ime nekoga drugoga. To se često, ali ne uvijek, plaća.

Malena Ana Sandra bit će registrirana u španjolskom konzulatu prije nego što poleti za Madrid, objasnila je Obregon koja ne isključuje da će djevojčica u budućnosti dobiti brata ili sestru.

Etički gledano, posvajanje od strane bake potencijalno bi mogao postati problem prema španjolskom Građanskom zakoniku jer prema članku 175 nitko ne može usvojiti “potomka”. Međutim, Ana Obregon jasno naglašava da je ona zakonski majka djeteta, čak i ako je biološki njegova baka.

Valja reći i da se u Španjolskoj redovito koristi sjeme pokojnika za umjetnu oplodnju, ali to je dopušteno samo u roku od 12 mjeseci nakon muškarčeve smrti i uključuje udovicu, a ne majku.

Komentator socijalne filozofije Gonzalo Velasco kaže da, koliko on razumije slučaj, u tome nema ničega nezakonitog. Ali ističe i vjerojatno postojanje etičkog problema. “Ana Obregon je preuzela na sebe tumačenje želja svog mrtvog sina i to je otišlo predaleko”, izjavio je na radijskoj postaji Cadena SER. “Nijedno dijete nikada nije vlasništvo svojih roditelja, a nije to ni mrtvo dijete. Niti jedna majka ili otac nemaju ovlasti tumačiti želje svog djeteta.”

Znakovito, Alessandro Lequio, otac pokojnog Alessa Lequia i bivši partner glumice Ane Obregon, odbio je komentirati rođenje svoje biološke unuke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.