Prati nas

Vijesti

Šokantno

Europska sirotinja: Usporedba mirovina u Hrvatskoj, Srbiji i BiH s uređenim državama

Brojevi ne lažu. Hrvatski, srbijanski i umirovljenici Bosne i Hercegovine stanu pod jedan nazivnik – europska sirotinja.

Objavljeno

|

Isplati li se skupljati boce u Njemačkoj?
ilustracija: mj/mojeverijeme

Pogled na mirovinske sustave Europe i svijeta pokazuje nam koliko zemlje regije zaostaju za onim što bismo mogli nazvati normalnim umirovljeničkim životom. Podaci koje je kompilirala AJB, pokazuju da je prosječna mirovina od 800 eura u Sloveniji konkurentna onoj u Europskoj uniji. I tu pozitivna priča, što se zemalja nastalih raspadom Jugoslavije tiče, prestaje.

“Ostatak zapadnog Balkana daleko zaostaje. To vrijedi i za Hrvatsku, članicu EU, gdje je prosječna mirovina dvostruko niža nego u Sloveniji – 388 eura. Crnogorski umirovljenici, nakon posljednjih povećanja mirovina, u prosjeku primaju 359 eura mjesečno. Podaci Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije pokazuju da prosječna mirovina u toj zemlji sada iznosi 323 eura, što također predstavlja značajan porast u posljednjih nekoliko godina.”

“Uz ovogodišnje najavljeno povećanje mirovina, prosječna mirovina u Sjevernoj Makedoniji iznosi 311 eura. Umirovljenici u Bosni i Hercegovini imaju najniža primanja u regiji – u prosjeku primaju 294 eura mjesečno. Mirovine su nešto veće u entitetu Federacija BiH nego u Republici Srpskoj”, zaključuje AJB.

A što je s ostatkom Europe? Prosječna norveška mirovina iznosi 1.797 eura, u Nizozemskoj je ona 1.350 eura. U Italiji prosječan umirovljenik prima 1.097 eura, a u Irskoj 1.061 euro. U Njemačkoj je sve izraženiji strah od siromaštva u starosti, iako je tamo prosječna mirovina 989 eura. U Španjolskoj umirovljenici prosječno primaju 900 eura, u Francuskoj 833 eura, a u Velikoj Britaniji je 831 euro.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.