Prati nas

Vijesti

O našem trošku

HZZO u akciji protiv nepoštenih iseljenika: ‘Halo, doktore, trebam antibiotik!’

1. travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici, koji se vode kao nezaposleni, do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svojeg statusa.

Objavljeno

|

Iseljenici zdravstveno osiguranje u Irskoj
Branislava Čilić (screenshot: HTV)

U ordinaciji obiteljske liječnice Branislave Čilić u Zagrebu više je od 2.400 pacijenata. Među njima su i oni koji ne žive u Hrvatskoj. Jedan od njih u Njemačku je otišao davne 2014. On, je jedan od onih koji doprinose i poreze plaćaju drugoj zemlji, no koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje.

Liječnica kaže da je baš jučer primila poziv od pacijentice iz Njemačke koja je tražila antibiotik. To je, kaže, protuzakonito, jer pacijentu ne smije prepisati antibiotik bez liječničkog pregleda. Pacijenti iz te ordinacije čine mali dio od otprilike 200 tisuća zdravstvenih osiguranika koji su višak u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj.

Kako javlja HRT, najveća je razlika između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika u Zagrebu. Riječ je o 41.500. Na drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija – tu je razlika oko 27.600. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) kažu da neprestano provjeravaju jesu li se promijenile okolnosti na temelju kojih je netko dobio zdravstveno osiguranje.

Kako je to moguće?

“Osigurane osobe HZZO-a su i one osobe koje nemaju prebivalište u RH, ali se osiguravaju prema europskim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Radi se primjerice, o članovima obitelji osiguranika koji radi u Hrvatskoj, ali oni tu ne žive”, kaže Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

“Većina pacijenata koja odlazi iz Hrvatske, nakon raskida ugovora sa svojim prethodnim poslodavcem odlazi se odjaviti u HZZO i isti čas se prijavi kao nezaposlena osoba koja po principu solidarnosti ima pravo na zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj”, napominje liječnica Branislava Čilić.

1. travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici, koji se vode kao nezaposleni, do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svojeg statusa. Potom se HZZO-u moraju osobno javiti jednom u tri mjeseca, kako bi se utvrdilo ispunjavaju li i dalje sve uvjete za osiguranje, kao nezaposleni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.